MINDRE AGGRESSIV: Seks tilfeller av E.coli O 103 bakterien er rapportert til Folkehelseinstituttet. Ifølge FHI er denne varianten mindre farlig enn den som forårsaket utbrudd i 2006. (Foto: (Illustrasjon))
MINDRE AGGRESSIV: Seks tilfeller av E.coli O 103 bakterien er rapportert til Folkehelseinstituttet. Ifølge FHI er denne varianten mindre farlig enn den som forårsaket utbrudd i 2006. (Foto: (Illustrasjon))

Nasjonalt utbrudd av E. coli

Folkehelseinstituttet (FHI) har fått meldinger om seks tilfeller av E. coli O 103-infeksjoner siden september i år.

FHI behandler de seks tilfellene som et nasjonalt utbrudd.

Alle pasientene er ifølge FHI under ti år, med unntak av en kvinne i 60-årene som har pådratt seg smitten. De er fra forskjellige deler av landet. Folkehelseinstituttet fikk meldinger om det første smittetilfellet i september.

– De fleste har blitt friske igjen nå, og det ser ikke ut som om noen har blitt alvorlig syke, sier seniorrådgiver Line Vold ved Folkehelseinstituttet til tv2nyhetene.no.

E. coli-bakterier produserer giftstoffet shigatoksin som det finnes to varianter av. Den som er oppdaget nå er ikke den samme varianten som forårsaket utbruddet i 2006.

Vet du noe om dette? Tips oss på tips@tv2.no eller mms/sms til 02255.

E.coli-bakterien er i seg selv ikke skadelig, men noen få E.coli-stammer produserer det svært giftige shigatoksinet.  (Foto: Eric Erbe, © Wikimedia Commons/ United States Department of Agriculture)
E.coli-bakterien er i seg selv ikke skadelig, men noen få E.coli-stammer produserer det svært giftige shigatoksinet. (Foto: Eric Erbe, © Wikimedia Commons/ United States Department of Agriculture)

– Mindre aggressiv

– Denne varianten av bakterien er mindre aggressiv enn den som forårsaket utbruddet for tre år siden. Utbruddet nå er i mindre grad forbundet med alvorlig sykdom, sier Vold.

Ingen av pasientene skal ha ha utviklet nyresykdommen HUS (hemolytisk-uremisk syndrom), som kan føre til nyresvikt.

Leter etter smittekilden

– Årsaken til utbruddet er det for tidlig å si noe om. Alle muligheter holdes åpne, og vi leter bredt i denne fasen av oppklaringsarbeidet, forteller Vold til tv2nyhetene.no.

Kommunelegen i samarbeid med det lokale Mattilsynet har gjort undersøkelser i pasientenes nærmiljø, og intervjuet foreldrene. Opplysningene har blitt sendt videre til FHI hvor de blir sammenlignet for å se om det er mulig å finne en fellesnevner, opplyser Vold.

HÅNDVASK: For å unngå E.coli er det viktig å være flink med hygienen. Husk å vaske deg etter dobesøk og før du spiser, og pass på at kjøkkenet og kjøkkenredskaper er rene.  (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
HÅNDVASK: For å unngå E.coli er det viktig å være flink med hygienen. Husk å vaske deg etter dobesøk og før du spiser, og pass på at kjøkkenet og kjøkkenredskaper er rene. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)