Dette bildet av den meteorologiske stasjonen på Bjørnøya ble tatt 9. juli 1998. I november i år var middeltemperaturen PLUSS 1,7 grader! (Foto: Kari Westengen, NTB)
Dette bildet av den meteorologiske stasjonen på Bjørnøya ble tatt 9. juli 1998. I november i år var middeltemperaturen PLUSS 1,7 grader! (Foto: Kari Westengen, NTB)

Varmerekord på Bjørnøya

På Bjørnøya burde det vært beinkaldt i november. Sjekk hva termometeret stanset på i år.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele Norge hadde det uvanlig mildt i november.

Middeltemperaturen lå nesten tre grader over det normale, på Finnmarksvidda og i nordlige dalstrøk på Østlandet hele fem - seks grader varmere enn normalt.

Vannsykling... (Foto: Håvard Thorset)

Plussgrader på Bjørnøya

Aller lengst nord var det virkelig mildt. Longyearbyen på Svalbard endte opp 7 grader varmere enn normalt. Skal du finne en varmere november må du bla deg tilbake helt til 1931.

Bjørnøya opplevde sin varmeste november siden målingene startet i 1920. Middeltemperaturen endte på +1,7 grader. Den gamle rekorden var på +1,2 grader.

I Bodø var middeltemperaturen i november utrolige 0,2 grader høyere enn i oktober. I Bergen var det omtrent like mildt de to siste høstmånedene; oktober hadde 7,2 grader, november, 7,1.

Statistikken viser at årets november er en av de varmeste som er målt her i landet. Men vi skal ikke langt tilbake for å finne en enda varmere novembermåned. Både 2000 og 2006 slår 2009.

Mild og fuktig luft fra sør

Grunnen til de høye temperaturene er at det blåse mildt fra sør og sørøst nesten hele måneden. Dette førte også til store forskjeller i nedbøren.

Mens sørlige deler av Vestlandet og østafjells nærmest regnet bort, med nedbørmengder opp til det dobbelte av normalen, var det nesten knusktørt i Midt- og Nord-Norge.

maanedsgrafikken_november09

Aller våtest av værstasjonene var Konsmo i Vest-Agder med 471 millimeter nedbør.

I Midt- og Nord-Norge falt det mindre enn halvparten av normal nedbør. Enkelte steder mindre enn 10 millimeter. Tørrest var det i Saltdal i Nordland med fattige 3,5 millimeter nedbør gjennom hele måneden.

Pøsregn

Døgnet 19-20. november regnet det i bøtter og spann sør på Vestlandet. Flere stasjoner satte nye lokale novemberrekorder.

Aller våtest var det i Opstveit i Kvinherad i Hordaland som fikk hele 143 millimeter nedbør i løpet av 24 timer. Uoffisielle målinger fra Gullfjellsområdet øst for Bergen viser enda høyere verdier; hele 157 millimeter nedbør.

Likevel var det vestlige deler av England som disse dagene ble hardest rammet. Ekstreme nedbørmengder førte til den verste flommen i England på flere hundre år.

Hvor ble det av snøen?

De høye temperaturene gjorde også at nesten hele landet var fritt for snø.

I Tromsø måtte en vente til de tre siste dagene i måneden før snøen dukket opp. Oslo var praktisk talt snøfri, mens nordlige dalstrøk på Østlandet hadde skiføre i store deler av måneden.