Svakt kjøttsalg gir billigere biff (illustrasjon). (Foto: Scanpix/SCANPIX)
Svakt kjøttsalg gir billigere biff (illustrasjon). (Foto: Scanpix/SCANPIX)

Billigere biff fra nyttår

Salget av storfekjøtt har gått ned 8 prosent, og med fulle kjøttlagre må prisen nå dumpes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storfebøndene sitter med fulle kjøttlagre, og som en konsekvens kan biffen i butikkdiskene bli litt billigere fra nyttår.

Reduserer med to kroner

For å få fortgang på salget og stabilisere markedet setter Nortura ned prisene på biff med to kroner pr kilo neste år, skriver Nationen.

– Etterspørselen etter storfekjøtt har gått ned langt mer enn forventet. Vi må derfor redusere prisen med to kroner per kilo fra nyttår, noe vi håper er nok til å stabilisere markedet, sier direktør for totalmarked i Nortura, Hans Thorn Wittussen.

– Redusert importbehov

I flere år har det vært en underproduksjon av storfekjøtt, og i jordbruksoppgjørene har det vært stor vilje til å øke produksjonen for å dempe behovet for importkjøtt. Nå har imidlertid situasjonen blitt snudd på hodet.

– Importbehovet er blitt gradvis redusert i løpet av året i takt med redusert etterspørsel. Finanskrisen har ført til at folk har blitt mer forsiktige. Men vi ser nok også resultatet av at kjøttprisen er økt kraftig, sier Wittussen.

Underskudd

Siden i fjor sommer har prisen på storfekjøtt gått opp med over 6,50 kroner per kilo, en økning på rundt 16 prosent.

Mens landets biffelskere kan juble over prisnedsettelsen, er situasjonen en annen for storfebøndene, som naturlig nok taper penger på å måtte selge kjøttet billigere.

Prognosen for 2010 viser en ytterligere nedgang på 1 prosent i salget av storfekjøtt.