mobilstraal_01 (Foto: TV 2/ Illustrasjonsfoto)
mobilstraal_01 (Foto: TV 2/ Illustrasjonsfoto)

Er mobilstråling farlig?

Stråling fra mobiltelefoner er helseskadelig mener forfatter Walter Kraus i sin bok «Mobilstråling».

Tror du stråling fra mobiltelefon er helseskadelig? Si din mening nederst i artikkelen!

Walter Kraus ble syk etter å ha brukt mobiltelefon i seks år. Han ønsker å senke grensene for hvor kraftig strålingen fra mobiltelefonene kan være.

– Folk som har brukt mobiltelefoner i mer enn ti år har en høyere risiko for å bli utsatt for kreftsykdommer, og risikoen er atskillig høyere dersom du alltid har brukt mobilen på samme side av hodet, skriver han i boken.

Han mener også at folk som er konstant eksponert for svake felt fra mobilsendere, rapporterer om varierte problemer som søvnvansker, trøtthet, hodepine, øresus, problemer med å holde balansen og nedsatt orienteringssans.

– Konkluderer på feil grunnlag

Arnt Inge Vistnes har i 18 år forsket på effektene av lavfrekvent stråling, uten å finne en systematisk sammenheng med helseskader. Han har lest boken og mener Kraus trekker konklusjoner på feil grunnlag.

– Kraus trekker frem undersøkelsene som har effekt, uten å vise til andre undersøkelser. Det er en forenkling. Han bagatelliserer alle forsøk som tyder på at det ikke er noen helseeffekt, sier Vistnes.

Vil forby mobil til barn

Den franske regjeringen vil forby mobiltelefoner i barne- og ungdomsskolen. Dette baserer de på at elleve prosent av 2500 internasjonale studier viser at stråling utgjør en helserisiko. Kurt Oddekalv i Norges miljøvernforbund karakteriserer stråling som norges største helse- og miljøproblem.

– Vi er utsatt for stråling døgnet rundt, og dette tåler ikke kroppen. Tenk, man har rådløs ruter hjemme som stråler når du sover, du eksponeres for stråling på jobb og ved at du har mobiltelefon. Vi ser en økning av alzheimer i tidligere alder, dette er en konsekvens av stråling, sier Oddekalv.

Bjørn Amundsen i Telenor mener vi ikke er i nærheten av helseskadelige effekter av mobiltelefon.

– Om vi ønsker vi å ha et samfunn slik vi kjenner det i dag betyr det også at vi må tåle stråling. Skulle vi redusert strålenivået til det Oddekalv ønsker, ville det blitt vanskelig å prate i mobil og se på tv, sier han.

Tror du stråling fra mobiltelefon er helseskadelig? Si din mening!