hårfarge (Foto: Privat)
hårfarge (Foto: Privat)

Han ville bare farge håret

Anders (24) fikk voldsomme allergiske reaksjoner av hårfargeprodukt.

To dager etter at Anders L Eriksen farget håret med et hjemmeprodukt, hadde hodebunnen og svelget hovnet så mye opp at han måtte til legen.

– Først trodde jeg at jeg var på vei til å få feber. Jeg tenkte ikke at det kunne være hårproduktet som var problemet, sier Anders til TV 2 hjelper deg.

– Ekstremt sensibiliserende stoffer, advarer Mattilsynet og Folkehelseinstituttet.

Voldsomme reaksjoner

Det var den 18. november at 24-åringen fra utsiden av Bergen fikk hjelp av søsteren til å farge håret. Rett etter hjemmebehandlingen virket alt som normalt, men kvelden etter begynte han å merke at det var noe som ikke stemte.

Han merket at hodebunnen ble stadig varmere, men trodde det var først at han brygget på en feber. Senere på natten våknet han opp av at hodebunnen var enda varmere, og samtidig ble han plaget av en intens og vedvarende kløe i hodebunnen.

Da han våknet opp på morgenen var kløen så ekstrem at han oppsøkte en frisør.

– Jeg fortalte henne at jeg hadde brukt et hjemmeprodukt. Hun så med en gang at jeg hadde fått en kraftig reaksjon. Rødfarge i hårfestet, kløe og hevelse i nakken, sier han til TV 2 hjelper deg.

Videre gikk turen til legevakta hvor han fikk utskrevet reseptbelagte medisiner mot reaksjonene, men allerede samme kvelden forverret symptomene seg med mer kløe, mer hevelse og røde prikker forskjellige steder på hodet.

Så ille var reaksjonene, at selv tre dager etter hårfargingen klarte ikke Anders å kjøre bil.

– Jeg hadde håpet at det verste var over og at bedringen var på vei, men hevelsen var så kraftig i nakken og bakhodet at jeg kjente at svelget var blitt mindre. Det var som om jeg hadde hovne mandler. Jeg hadde så store problemer med å bevege hodet at jeg ikke kunne kjøre bil, sier Anders til TV 2 hjelper deg.

hårfarge2 (Foto: privat)
hårfarge2 (Foto: privat)

Har du opplevd noe lignende? Tips TV 2 hjelper deg.

– Veldig uheldig

Anders brukte en hårfarge fra Garnier Nutrissse som er en del av L’oreal. Sonja Christensen, leder for kundesenteret, sier til TV 2 hjelper deg at de ble kontaktet av Anders, og at de nå lover å dekke utgiftene han har hatt som følge av reaksjonene.

– Det finnes dessverre de som ikke tåler hårfarge, og det er veldig, veldig uheldig at noen kunder får en slik reaksjon. Det er veldig sjelden vi hører om slike tilfeller, og vi vil gjerne hjelpe de som har opplevd dette. Vi gjør alt for å sikre våre produkter, slik at forbrukerne trygt kan bruke de, sier Christensen til TV 2 hjelper deg.

Christensen mener at det er svært viktig at kundene følger bruksanvisningen nøye før man påfører fargen i håret.

– Vi mener at boksene er godt nok merket med advarselstrekant på boksen og inni. Vi oppfordrer alle å følge bruksanvisningen og teste produktet på huden 48 timer før de bruker den i håret, sier Christensen.

Et kjent problem

I 2008 opprettet Folkehelseinstituttet et bivirkningsregister for kosmetikkbivirkninger, samtidig som Helse- og omsorgsdepartementet ga en forskrift som pålegger helsepersonell en plikt om å rapportere slike bivirkninger til Folkehelseinstituttet.

Instituttet vurderer rapportene og rapporterer til Mattilsynet dersom det blir fastslått at skaden skyldes produktet. Deretter forvalter Mattilsynet overfor produktet.

– Det som er spesielt med hårfarger er at de er svært sensibiliserende, og inneholder nesten alltid ett av to stoffer, PPD eller PTD, som er ekstremt sensibiliserende. I noen tilfeller kan det gi så sterke utbrudd av allergisk kontaktdermatitt at medisinsk behandling er nødvendig, sier Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet til TV 2 hjelper deg.

Kan følge deg resten av livet

Forsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Berit Granum, sier at Folkehelseinstituttet til nå har mottatt 66 bivirkningsmeldinger siden registeret ble startet opp i fjor.

Seks av disse sakene omhandler hårfarge, og av disse er den en person som har fått påvist PPD-allergi.

Og har man først fått påvist PPD-allergi vil den følge den personen resten av livet.

– Har man fått allergien, må man unngå lignende stoffer i framtiden, sier forsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Berit Granum til TV 2 hjelper deg.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30