gravbilde_680
gravbilde_680

Nå kan du søke opp de døde

Frivillige fotograferer gravminner og legger bildene ut på nett. Hittil er det gjort 26 millioner søk på den norske hjemmesiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det begynte med at slektsforsker Renathe Johanne Wågenes tok bilder av gravminner for å finne etterkommere etter sine tippoldeforeldre.

Løp sikk sakk

– Jeg løp sikk sakk på kirkegården for å finne dem. Jeg spurte familien min. De sa at vedkommende skulle vært gravlagt der og der, men jeg fant dem ikke. Da tenkte jeg at hvis jeg nå fotograferer gravstøttene og registrerer navn og årstall kan jeg sitte hjemme og systematisere, forklarer Wågenes.

Underviser i slektsforskning

Hun begynte med slektsforskning som 16-åring. Nå underviser hun i slektsforskning på kveldstid, og merker at interessen er økende.

– Kanskje fordi vi har det så hektisk i hverdagen, så er det godt å finne tilbake til røttene, sier hun.

Selv har hun adoptert tre barn fra India, uten å få vite noe om deres forfedre.

På dagtid jobber hun deltid som postsekretær på hjerteavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

26 millioner søk på gravminner

Resten av tiden bruker hun som prosjektleder for Gravminner i Norge. Et prosjekt i regi av foreningen Databehandling i slektsforskningen. Siden oppstarten er det gjort 26 millioner søk på gravminner på Dis-Norges hjemmeside (ekstern lenke).

Nå er det flere hundre frivillige som fotograferer gravminner fra kirkegårder over hele landet. 800.000 bilder er registrert, og mer enn 2 millioner navn med årstall.

Se hele reportasjen i Lørdagsmagasinet på TV 2 18:45.

Mange reaksjoner

Wågenes får mange reaksjoner på offenligggjøringen, de fleste positive:

– Bare den siste uken har jeg fått 40 mail, kanskje fire av dem var negative. De fleste er glade over at de har kunnet spore opp slektninger de ikke visste hvor var begravet, sier Wågenes.

Andre har oppdaget at graven ser ustelt ut, og ønsker å gjøre noe med det. Flere har brukt bildet på nett til å bestille et lignende gravminne.

– Verner ikke døde

Allerede i 2001 ble Datatilsynet spurt om lovligheten av registreringen. Svaret datert 28. september 2001 sier: "Personopplysningsloven verner i utgangspunktet ikke døde menneskers personvern."

Det blir debatt med Datatilsynet og Dis-Norge i Nyhetsfrokost kl. 11 på søndag på Nyhetskanalen på TV 2.