Biodrifstoffprodusenten Uniol i Fredrikstad ber om gjeldsforhandlinger. (Foto: Poppe, Cornelius/Scanpix)
Biodrifstoffprodusenten Uniol i Fredrikstad ber om gjeldsforhandlinger. (Foto: Poppe, Cornelius/Scanpix)

Uniol ber om gjeldsforhandlinger

Biodieselprodusenten Uniol går ikke til skifteretten, men ber om gjeldsforhandlinger for å avklare mulighetene for videre drift.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ingen av de ansatte blir oppsagt, men er ute i permisjon inntil videre. Det er fortsatt håp, selv om ingenting er avklart ennå, sier styreleder Øystein Haslum i Uniol til NTB.

Ser ikke lønnsomhet med dagens drift

Under styremøtet i biodieselprodusenten fredag ble det imidlertid klart at eierne ikke ser lønnsomhet i videre drift med dagens modell etter at Stortinget vedtok å avgiftsbelegge biodiesel. De vil derfor ikke skyte ny kapital inn i selskapet.

– Vi går til Fredrikstad tingrett i neste uke og begjærer gjeldsforhandlinger, slik at vi har beskyttelse mot krav fra kreditorene mens vi ser på alternative muligheter for å tilførsel av kapital, sier Haslum.

Les også: Stemmedramatikk i Stortinget

Uniol produserer såkalt førstegenerasjons biodiesel av biprodukter fra matproduksjon. Det er denne typen biodiesel som fra nyttår vil være belagt med autodieselavgift.

For dyrt med avgift

Omsetningspåbudet sikrer at det fortsatt vil være et marked for iblandet diesel, men markedet for ren biodiesel faller så å si helt bort fordi avgiften gjør drivstoffet for dyrt.

Den høyteknologisk fabrikken ble åpnet for bare fire måneder siden.

(©NTB)