LAM ETTER SYKKELTUR: Bjørn Henning Bjurstrøm er lam fra livet og ned. Han har tro på forskningen i det nye nasjonale senteret for stamcelleforskning. (Foto: TV 2)
LAM ETTER SYKKELTUR: Bjørn Henning Bjurstrøm er lam fra livet og ned. Han har tro på forskningen i det nye nasjonale senteret for stamcelleforskning. (Foto: TV 2)

Har tillit til nytt nasjonalt stamcellesenter

– Om få år kan vi behandle en rekke sykdommer, mener professor Joel Glover.

Glover leder Norges første nasjonale senter for stamcelleforskning som åpnet fredag.

En av dem som nå har stor tillit til det nyåpnede senteret er Bjørn Henning Bjurstrøm. Han har vært lam siden en sykkeltur for tolv år siden.

– Jeg våknet opp på nevrokirurgen på Ullevål. Da var jeg lam fra bryset og ned. Jeg gikk fra å være en handymann til å ikke kunne gjøre noenting. Jeg trenger hjelp til å stå opp om morgenen, til å legge meg om kvelden, ja selv til de mest intime ting, forteller Bjurstrøm.

Fortsatt kjemper han med sorgen.

Klarer ikke forsone seg med rullestolen

– Av og til sitter jeg og ser på tv at folk går i skogen eller går i fjellet. Da får jeg en klump i halsen og begynner å gråte. For slike opplevelser er jo tatt helt fra meg.

Bjurstrøm sier han ikke klarer å forsone seg med at han må sitte i rullestol resten av livet.

Nå setter han sin lit til stamcelleforskning.

Tror på resultater

I et kjøleskap på Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet fins det håp for Bjurstrøm og mange andre pasienter med sykdommer og skader som i dag ikke kan helbredes. Lederen ved det nyåpnede Nasjonale senter for stamcelleforskning, professor Joel Glover, mener forskningen vil gi resultatet.

KLIPPET SNOREN: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen åpnet fredag Norges første nasjonale senter for stamcelleforskning. (Foto: TV 2)
KLIPPET SNOREN: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen åpnet fredag Norges første nasjonale senter for stamcelleforskning. (Foto: TV 2)

– MS er en av de sykdommene jeg har stor tro på. Diabetes type 1 er det mange som forsker på. En annen ting er ulike typer blodsykdommer som vi allerede i dag kan gjøre mye med. Samtidig ligger det an til fremskritt for de med hudsykdommer, øyesykdommer og sykdommer i hjernen, sier Glover.

Professoren leder også et forskerteam som jobber med å hjelpe ryggmargskadde som Bjørn Henning Bjurstrøm. Glover mener de vil finne ut hvordan de skal kunne erstatte de ødelagte nervecellene hos ryggmargskadde.

Forsker på embryonale stamceller

Årsaken er lovendringen som kom i fjor som åpner opp for forskning på embryonale stamceller.

De fins i befruktede egg og kan utvikle seg til hvilken som helst celle i kroppen

– Vi kan tenke oss en situasjon hvor vi går inn i ryggmargen og lokker fram ibrene ved bruk av de samme molekylene som fibrene bruker under fosterlivet og lokke dem fram hos voksne. Jeg tror dette lar seg gjøre, men det er ikke lett, sier Glover.

Store forventninger

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen åpnet fredag det nye senteret.

– Dette er en milepæl for stamcelleforskningen i Norge. Det vil bety mye for stamcelleforskningen i Norge og for samarbeidet med stamcelleforskere i andre land, sier Strøm-Erichsen.

Helseministeren har store forventninger til at forskningen vil gi resultatet.

– Jeg tror man kan finne nøkkelen til mange sykdommer. Det vil bety mye for helseutfordringene i framtiden, sier hun.