Her skjedde påkjørselen på Haramsøy i mars 2009. (Foto: TV 2 )
Her skjedde påkjørselen på Haramsøy i mars 2009. (Foto: TV 2 )

20-åring dømt for bildrap på Haramsøy

Mannen ble fredag dømt til to år og ni måneders fengsel for å ha kjørt ned en fotgjenger.

20-åringen fra Haramsøy på Sunnmøre er dømt for å ha kjørt en uregistrerte bilen som kjørte på og drepte en person i mars, i tillegg til å ha avgitt falsk forklaring, og ha forledet faren til å avgi falsk forklaring til politiet.

Han er også dømt til å betale en erstatning på til sammen 2,1 millioner kroner, og blir fratatt førerkortet på livstid.

Tiltalte anket dommen på stedet.

Uten eksosanlegg og bakbremser

Det var 15. mars i år at den da 19 år gamle gutten kjørte ned og drepte John Arne Hagen (42) på Haramsøy i Møre og Romsdal.

Etter ulykken kjørte 19-åringen hjem i den uregistrerte bilen. Deretter tok han faren sin bil og laga bulk i panseret og knuste frontruta med en kost, før han kjørte tilbake. Dette ble gjort i panikk for å skjule at han kjørte en uregistrert bil.

Da han ble pågrepet av politiet, tok de hånd om det de trodde var ulykkesbilen. Senere viste det seg at faren hadde gravd ned bilen som faktisk var involvert i ulykken, for å skjule at den var uregistrert og uten eksosanlegg og bakbremser.

Så faren bli påkjørt

Den nå 20 år gamle mannen har gitt sprikende forklaring om hva som skjedde på Haramsøy ulykkesdagen. Det har kommet fram at han så John Arne Hagen på 185 meters avstand.

De tre barna til den drepte var vitner til det som skjedde. Hagens 13 år gamle datter så faren stå midt i veien før bilen kom. Deretter sprang faren opp på fortauet. Like etterpå svingte bilen etter han, og faren fløy gjennom lufta og landet livløs i et blomsterbed.

Retten mente at den dømte oppførte seg grovt aktløs. På en rett oversiktelig vei ble han på lang avstand oppmerksom på at John Arne Hagen sto midt i veibanen. Til tross for dette bremsa han ikke før han var kommet så nær at faren for sammenstøt var overhengende.

«Dette dreier seg om et klart og markert avvik fra det forsvarlige, og tiltaltes adferd vitner om fullstendig mangel på respekt for grunnreglene i trafikken», heter det i dommen.

– Gir oss ikke John Arne tilbake

Dommen betyr at aktor fikk medhold på alle punkter, og at barna sin vitneforklaring ble trodd av Sunnmøre tingrett.

Etter at aktors påstand ble kjent, sa forsvarer Reidar Andresen at han mente påstanden var alt for streng. Til TV 2 sier forsvareren at han ikke har noen kommentar før han har fått lest dommen.

Enken etter John Arne Hagen sa etter rettssaken til TV 2 at straff i seg selv ikke betyr mest for henne.

– Straff gir oss ikke John Arne tilbake, men jeg er opptatt av at straff skal statuere et eksempel. Du skal stå for det du har gjort. Det sa også John Arne til meg i forbindelse med en annen sak like før han ble drept, forteller hun.