Organisasjonen Child Africa fra Moss hevder at pengene du gir via dem går uavkortet til barna. En gruppe journalister i avisen Bistandsaktuelt ville undersøke om det stemte.

I mars 2009 registrerte en av avisens journalister seg som fadder for ei 11 år gammel jente som heter Mcline.

– På nettsiden ble vi garantert at 100 prosent av pengene fadderne gir skal gå uavkortet til barna, skriver Bistandsaktuelt i dagens utgave.

Avisen sender i mars 600 kroner, som ifølge Child Africa skal dekke mat, skolegang, medisinsk hjelp, bøker og skoleuniform for Mcline.

Reiser til Uganda

To måneder etter at de 600 kronene er innbetalt reiser Bistandsaktuelt til Uganda.

Utenfor Kabale sentrum finner de Mcline og hennes familie.

– Vi får høre at familien ikke har mottatt ett øre – på tross av stiftelsens forsikringer om at pengene var nådd fram, skriver avisen.

Ikke unikt

Ifølge tidligere Child Africa ansatte, som Bistandsaktuelt har snakket med, er det ikke uvanlig at barn får lite eller ingenting av det norske faddere gir.

– Dette er typisk for Child Africa. Mange barn får ikke støtte i nærheten av det fadderne gir, sier Milton Kwesiga som tidligere jobbet som koordinator for Child Africa.

– En glipp

Styrelederen i Child Africa, Rino Solberg, avviser Kwesigas uttalelser som ren løgn. Han hevder Kwesiga prøver å hevne seg etter at han ble oppsagt.

At Bistandsaktuelts fadderbarn ikke fikk vite at hun hadde en fadder i Norge synes han er beklagelig. Han mener senterlederen i Uganda hadde gjort alt han kunne for å finne Mcline.

– Det var en glipp at han ikke informerte fadderen om dette og vi legger oss helt flate. Sånt skal ikke skje, men det skjedde altså, sier Solberg til Bistandsaktuelt.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30