Stemmetallet var ikke som det skulle under avstemningen om biodieselavgiften.
Stemmetallet var ikke som det skulle under avstemningen om biodieselavgiften.

Stemmedramatikk i Stortinget

En teknisk feil førte til forvirring etter avstemningen om biodieselavgift på Stortinget i natt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det gikk et gisp gjennom stortingssalen da voteringsanlegget viste at 85 representanter hadde stemt for og 84 mot å innføre biodieselavgiften.

Flertall med to

Det var natta hvor alt skulle stemme, derfor var innspiskerne til partiene tidlig på plass og sørget for at alle de 169 representantene inntok plassene sine i salen. Etter valget har de rødgrønne partiene et flertall på to. Dermed skulle avstemningsresultatet være gitt, regjeringspartiene har 86 mens opposisjonen har 83 representanter.

Hadde en av de rødgrønne representantene stemt feil? Det gikk et sus gjennom stortingssalen da stemmetallet dukket opp.

Før stortingspresident Dag Terje Andersen leste opp resultatet, gikk det et gisp gjennom salen. Stemmetavla viste nemlig det presidenten sa et sekund senere.

– Voteringen er avsluttet, for innstillingen stemte 85, for forslaget stemte 84, sa Andersen fra presidentplassen.

Et forslag fra opposisjonen om vedta regjeringens budsjett med unntak av den omsttride biodieselavgiften hadde fått 84 stemmer, én mer enn opposisjonspartiene. Regjeringen hadde dermed fått knappest mulig flertall i stortingssalen.

Les også: I natt stanser biodiesel-produksjonen

Summeringsfeil

Forvirringen var total i Stortinget en liten halvtime i natt. Sammen med administrasjonen og representanter for partiene gikk tv2nyhetene.no gjennom utskriftene fra avstemningen, uten å finne noen feil.

– Jeg ser ingen representanter som har stemt feil, det ser ikke ut til å være noen utbrytere, sa Harald Grønn i Stortingets administrasjon.

Det samme viste gjennomgangen til TV 2 og flere av partigruppene som sjekket utskriftene nøye.

Teknisk feil

– Det kan se ut som om summeringen i anlegget rett og slett kan ha vært feil, nå ble det fattet det vedtaket som skulle fattes, så kommer vi til å grundig gjennom listene for å sørge for at det blir samsvar mellom avgitte stemmer og oppsummeringen av stemmer, sa Stortingets president Dag Terje Andersen (Ap) til tv2nyhetene.no natt til fredag.

Under finansdebatten beklaget Senterpartiets finansopolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen at Stortinget ikke hadde fått større mulighet til å gjøre endringer på statsbudsjettet. Han frykter at det vil gå ut over samarbeidsklimaet mellom de rødgrønne partiene.

Les også: Ap svinger partipisken for biodieselavgift

Slakter vedtaket

Etter avstemningen stod opposisjonspartiene i kø for å slakte vedtaket, som ikke ville blitt vedtatt dersom alle reprsentantene hadde stemt ut fra sin egen overbevisning.

– Jeg mener det er en demonstrasjon på at Stortingsflertallet ikke har fått viljen sin, sier Høyreleder Erna Solberg til tv2nyhetene.no

Per Olaf Lundteigen (Sp) er blant de som var kritiske til avgiften. Her sammen med partifelle Magnhild Meltveit Kleppa i Stortinget natt til fredag. (Foto: Solum, Stian Lysberg/Scanpix)

– Her har man brukt partipisk mot demokratiet, sier Frp-leder Siv Jensen.

– Ikke stolt

Flere av regjeringspartienes representanter som var mot den omstridte avgiften var lite villige til å forsvare vedtaket i natt.

– Er du stolt over å ha stemt for denne avgiften?

– Altså, det er ikke ordet stolt jeg vil bruke om det, sa parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell (SV) til tv2nyhetene.no i natt.

Tilfreds med budsjettet

Finanskomiteens leder Torgeir Micaelsen (Ap) var imidlertid svært tilfreds med å ha brakt budsjettet i havn i natt. Som nyvalgt leder av finanskomiteen var det første gang Micaelsen ledet regjeringspartiene gjennom avstemningen, dersom han gjorde feil kunne det fått konsekvenser for resultatet.