Statsministeren fikk viljen sin i biodieselsaken   til tross for at Ap er eneste parti på Stortinget som støtter avgiften. (Foto: TV 2)
Statsministeren fikk viljen sin i biodieselsaken til tross for at Ap er eneste parti på Stortinget som støtter avgiften. (Foto: TV 2)

Ap svinger partipisken for biodieselavgift

Stortinget vedtar avgiften selv om kun ett parti er for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ingen god dag for stortingsrepresentantene fra SV og Senterpartiet. I kveld tvinges de til å stemme for den biodieselavgiften de er så inderlige motstandere av.

– Når vi ikke tar opp eller stemmer for andre forslag her i dag, er det fordi vi vet at dagens rødgrønne regjering og vårt helhetlige budsjett er et bedre alternativ for våre samfunnsverdier enn en regjering ledet av eller støttet av Høyre, sa Senterpartiets Per Olaf Lundteigen fra Stortingets talerstol.

Kabinettsspørsmål?

Det fikk opposisjonen til å reagere. De vill ha svar på om Stoltenberg truet med regjeringskrise for å få SV og Senterpartiet til å stemme for avgiften?

– Det må ha vært en diskusjon om denne regjeringen skal gå av. Jeg ber statsministeren svare ja eller nei på om han har stilt kabinettsspørsmål internt på dette spørsmålet, spurte Høyre-leder Erna Solberg.

Men hun fikk ikke svar.

– Jeg kommer aldri til å svare på spørsmål om de interne prosessene i regjeringen, svarte statsminister Jens Stoltenberg.

Slaktet Stoltenberg

En samlet opposisjon slaktet Stoltenbergs håndtering av den omstridte biodieselavgiften.

– Det er helt åpenbart at Stoltenberg har truet sine egne, sier Frps Siv Jensen.

– Det er opplagt at det er innført en ny stoltenbergsk parlamentarisme her i landet, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.

– I stedet for å være en sak om biodiesel, er dette blitt en sak om å holde disiplin i regjeringen, sier Erna Solberg.

– Dette er Arbeiderparti-arroganse på sitt verste, sier Venstres Trine Skei Grande.

Og mens Stoltenberg forlot stortingssalen for en pause, kunne opposisjonspartiene bemerke: «Og nå, all makt i dette bakrom».

Se makta forlate stortingssalen:

363990

– Behandlet på vanlig måte

– Denne saken har blitt behandlet på vanlig måte. Den er drøftet i regjeringskonferanse der alle tre partiene har deltatt og også stortingsgruppene har vært representert. Det er en samlet regjering som foreslo dette tidligere i høst.

– Og hvis noen fra SV eller Senterpartiet hadde stemt imot i dag; hva hadde du gjort da?

– Det er helt vanlig at når en regjering har samlet seg om en politikk, så stemmer alle representantene for.