Krabbe (Foto: TV 2)
Krabbe (Foto: TV 2)

Nybygg i Oslo sentrum skal skape yrende fiskeliv

Havets skapninger har allerede begynt innflyttingen. Bli med under vann!
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

dykk220 (Foto: Christian Skauge/www.dykkefoto.no)
Nede i mørket under den nye Fjordbyen, som er i ferd med å ta form på Aker brygge i Oslo sentrum, har utbyggerne skapt en helt ny undervannsverden.

Der det før var slam og død bunn, står det nå et kunstig undervannsrev. Og havets innbyggere har allerede begynt å flytte inn.

– Det har kommet en del småfisk, sjøstjerner, krabber, og så er det selvsagt hummeren som også har flyttet inn, sier Hartvig Christie som er forsker ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Se video fra dykk utenfor Tjuvholmen øverst. (Fotograf: Petter Schmedling, www.pshop.no).

Betongrev

Utbyggerne på Tjuvholmen har satt ut kunstige undervannsrev som består av hundrevis av betongelementer med skjulesteder for marine vesener.

1500 blåskjelltau henger fra overflaten og ned til bunnen. Hvert av disse skjellene renser 125 liter vann i døgnet.

Og på bunnen betongklosser med huler og rom som gir beskyttelse for fisk og skalldyr.

Denne hummeren har allerede flyttet inn i det nye miljøet utenfor Tjuvholmen i Oslo (Foto: Christian Skauge/www.dykkefoto.no)

Fiskemuligheter

På land bygges leiligheter og kontorer for sju milliarder. Utbyggeren satser femten millioner på de kunstige undervannsrevene, og har store ambisjoner for prosjektet.

– Med en god vannkvalitet, håper vi at også fiskerne skal kunne finne et sted de kan stå og fiske i Oslo sentrum, sier administrerende direktør i Tjuvholmen KS, Gunnar Bøyum.

Les også: Cathrine har resepsjon i oppgangen

Langs hele vannlinja til den nye boligprosjektet er det senket kunstig betongrev for havets innbyggere. (Foto: Knut Ramstad)

Overrasket

Leilighetene på land er både dyre, og eksklusive. Men i vann er boligprisen for sjølivet gratis.

– Det er veldig spesielt at det lages helt inne i havneområdet i en stor by. Og vi er overrasket over at det kom så mye dyr inn med en gang, sier forsker Hartvig Christie.