Mathilde Moland, Moland, Kongo (Foto: Troens Bevis / Scanpix)
Mathilde Moland, Moland, Kongo (Foto: Troens Bevis / Scanpix)

Planla Tjostolvs begravelse

Mathilde Moland fryktet at sønnen kom til å dø i fengselet i Kongo. Hun har vært redd for at hun aldri kom til å treffe Tjostolv igjen, og har ligget mye våken om nettene.

– Jeg planla begravelsen. Det gjorde jeg.

Det forteller Mathilde Moland i kveldens Dokument 2, «Dømt til døden i Kongo».

Se Dokument 2 på TV 2 tirsdag klokken 21.40.

– Det begynte en søndag morgen da jeg slo på radioen klokka seks om morgenen, og fikk høre på nyhetene at Tjostolv Moland hadde fått malaria, forteller hun.

Telefon fra sjømannspresten

Nyhetsmeldingen ble etterfulgt av en telefon fra den norske sjømannspresten som da befant seg i Kisangani, og hadde truffet Tjostolv.

– Han er veldig syk. Du bør ikke være alene!, sa presten til Tjostolvs mor.

Les også: Moland og French frykter de aldri kommer hjem

Bestemte seg for å reise

Det var da Mathilde Moland bestemte seg for å reise til Kongo. Hun ville treffe sønnen før det var for sent. Sammen med misjonsleder Rune Edvardsen, dro Mathilde til Kongo for å treffe sin dødsdømte sønn.

Det sterke møtet mellom Tjostolv og moren blir vist for første gang i kveldens dokumentarfilm.

Forteller sin versjon

I filmen forteller Tjostolv Moland og Joshua French sin versjon av det som skjedde den kvelden sjåføren deres ble skutt og drept. De forteller om flukten, og den dramatiske pågripelsen. For første gang har et TV-team fått tillatelse til å filme og intervjue de to dødsdømte nordmennene på cella i Kisangani.

Torsdag formiddag klokken 10 stiller Fredrik Græsvik til nettmøte på tv2.no. Du kan sende inn spørsmål allerede nå.

Seerne får også møte etterforskernes hovedvitne, Kepo Pierre. Han forteller i detalj om hvordan Tjostolv Moland skjøt og drepte sjåføren, før han selv holdt på å bli tatt av dage av nordmannen.

Det var under intervjuet til dette programmet det gikk opp for Joshua French at cellekameraten Tjostolvs mentale helse var i ferd med å svikte.

Se klipp fra dokumentaren her:

363618