Flere Uniol-ansatte møtte tirsdag opp foran stortinget for å få politikerne til å droppe biodieselavgiften.  (Foto: TV 2)
Flere Uniol-ansatte møtte tirsdag opp foran stortinget for å få politikerne til å droppe biodieselavgiften. (Foto: TV 2)

I natt stanser biodiesel-produksjonen

Det ble kortvarig drift for de ansatte ved Uniol i Fredrikstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hos Uniol i Fredrikstad er det fortvilelse å spore mens de ansatte er i ferd med å stenge ned den splitter nye biodiesel-fabrikken .

Runar Jensen er fabrikksjef på et av sine siste skift.

– Man er utrolig trist og lei seg både på grunn av arbeidsplassene som egentlige er riktige på tanke med miljø,sier Jensen.

Håpet lenge

De ansatte hadde håp til det siste og hadde i dag møtt opp foran stortinget for å få politikerne til å droppe biodieselavgiften. Med flyveblader og prat håpet de at noen ville ombestemme seg. Men statsminister Jens Stoltenberg har gjort det klart at avgiften vil bestå, selv om han tirsdag dag åpnet for å øke innblanding av biodiesel, er ikke det nok for Uniol.

– Det er et skritt i riktig retning. Men det er nok ikke tilstrekkelig for at vi skal gå videre med driften, sier direktør Thore Eilertsen i Uniol. Styret i selskapet skal ta den endelige beslutningen fredag.

– Godt forslag

I sin tale på Fagforbundets landsmøte tirsdagg sa statsministeren at det er riktig å innføre avgiften.

– Det er et riktig og godt forslag av flere grunner. Dels fordi disse avgiftene gir oss store inntekter til fellesskapet, over 16 milliarder kroner. Det er mye penger. Formuesskatten er 12 milliarder, autodieselavgiften er minst 16 milliarder. De pengene går til mange fornuftige ting, skoler, veier, barnehager og det er en del av det spleiselaget som heter velferdssamfunnet, sa Stoltenberg i talen.

Han påpekte at bilbruk uansett medfører samfunnet kostnader i form av ulykker, lokal forurensning, støv og kø.

LES OGSÅ: Jens gir etter for SV-krav om biodiesel

Stoppes i natt

I løpet av natten skal stopp-knappen trykkes inn i kontrollrommet i Fredrikstad. Da stopper alle maskinene og det er slutt på biodieselproduksjon ved fabrikken.

– Føler du deg sviktet av politikerne?

– Jeg tror vi må si at det er Norge og miljøsatsningen som er sviktet av politikerne. For dette rammer ikke bare 16 arbeidsplasser, men norsk miljø dessverre, sier fabrikksjef Runar Jensen til TV 2.

Se Stoltenberg snakke om biodiesel i videovinduet under.