Joshua French i fengselsgården i Kisangani. (Foto: Troens Bevis/Scanpix)
Joshua French i fengselsgården i Kisangani. (Foto: Troens Bevis/Scanpix)

French tilbakeviser beskyldninger i åpent brev

I et brev skrevet på fengselscella i Kongo tilbakeviser Joshua French en rekke av påstandene som er rettet mot dem i norske medier.

På cella i fengselet i Kisangani har Joshua French har skrevet egne notater rundt hva som har skjedd i Kongo. Etter at Tjostolv Molands mor Mathilde Moland hadde vært å besøkt sin sønn i Kongo, fikk hun med seg manuset hjem.

Teksten har nå blitt redigert og digitalisert før den tirsdag ettermiddag ble lagt ut på hjemmesiden freefrenchandmoland.com.

– Feilaktig og sensasjonspreget mediadekning

French skriver at han mener det ofte har oppstått misforståelser i samtalene med norske journalister. Med seg fra Norge hadde blant andre moren til Moland med seg mengder av utskrifter av nettartikler og aviser som omtaler de to fengslede nordmennene. Det er på grunnlag av dette French har skrevet et flere sider langt brev.

– Med så mye feilaktig og sensasjonspreget mediadekning forstår jeg hvorfor det er så mange rykter og motforestillinger om oss i Norge. Selv om media trykker fortere enn vi kan forklare oss, føler jeg at jeg må kommentere noe av det jeg har lest, skriver French.

Kisangani, KongoDR 20091013. Joshua French (t.v.) og Tjostolv Moland hadde fått nye klær og pene sko da ankesaken mot dem startet i Kisangani tirsdag. (Foto: Meek, Tore/Scanpix)
Kisangani, KongoDR 20091013. Joshua French (t.v.) og Tjostolv Moland hadde fått nye klær og pene sko da ankesaken mot dem startet i Kisangani tirsdag. (Foto: Meek, Tore/Scanpix)

I brevet takker French for støtten de har fått fra personer i Norge. Han skriver at han håper han ikke har blitt oppfattet som arrogant når han har blitt intervjuet på tv.

«Jeg håper ikke jeg har fremstått for arrogant, aggressiv eller vulgær når fremvist i TV intervjuer. For det første er jeg ikke vant til å være på TV, og mange av intervjuene blir gjort etter en dag i retten. Der jeg sammen med Tjostolv har blitt hånet, truet og latterliggjort, på måter norsk media (ikke viser) så vidt jeg har forstått, så tilgi meg for mine reaksjoner.

French avviser i brevet at han selv eller Moland ble kastet ut av Forsvaret.

– Vi sluttet etter egen vilje på normal måte. Dette har vi papirer på og gode skussmål på, skriver French.

Spesielt er French kritisk mot VGs dekning av saken. Både Moland og French har også tidligere rettet kritikk mot den norske avisens dekning av saken.

Kongo-tiltalte: – Prøver VG å få oss drept?

Treningsvideoen

Et avsnitt French har viet mye plass er om den mye omtalte treningsvideoen tatt opp på øya Bussi sør for den ugandiske hovedstaden. Videoen ble først publisert av VG og viste French som kjefter og er hardhendt mot tre kursdeltakere.

Moland framstår som kommandant for de tre deltakerne på kurset og Joshua French som står bak de tre rekruttene. En amerikaner og to ugandere. (Foto: Privat)
Moland framstår som kommandant for de tre deltakerne på kurset og Joshua French som står bak de tre rekruttene. En amerikaner og to ugandere. (Foto: Privat)
«Der ser vi meg i rollen som aggressiv og disiplinær ”sersjant” (en tittel vi har i selskapet), og Tjostolv som den avbalanserte offiseren alle kan være trygge på. Vi ser de tre nakne mennene løpende rundt med en jernstang mens jeg bruker grove ord og uttrykk mot alle tre. Grunnen til dette er at vi ville ta dem ut av deres komfortsone og stresse de opp fysisk og psykisk for å se hvordan de taklet det. Dette kalles stressmestring og er en vanlig metode i mange forsvar. Vi filmet denne lille og hardeste delen av treningen for å vise dem etterpå, så vi kunne gå igjennom og kommentere sammen hvordan de selv følte det og synes de taklet det i ettertid...»

Se hele treningsvideoen fra Bussi Island her.

Ifølge French var kurset et ønske fra deltakerne selv, og de var glade for å få et kurs av høy standard. French går også hardt ut mot personene fra Forsvaret som omtalte treningsmetodene som «pinlig og gammeldags» og «amatørmessig».

SE DOKUMENTAR OM KONGO-DRAMAET PÅ TV 2 ONSDAG 21.40

Avviser planer om bankran

TV 2 Nyhetene har tidligere fortalt om flere bilder og dokumenter, funnet blant annet på Molands PC, der det går tydelig frem at han har vist stor interesse for Kongos Sentralbanks filial i Kisangani.

– Jeg benekter enhver påstand om at vi har planlagt et bankran i Kongo eller i noe som helst annet land. Jeg synes det er så dumt. Det er fysisk veldig lite gjennomførbart, har French tidligere sagt til TV 2 Nyhetene.

gate-bank-central
gate-bank-central

I brevet som ble publisert tirsdag avviser nordmannen fortsatt disse planene.

– Jeg vil minne om at i Kongo bruker de kongolesiske franc. Så hvis vi fylte en fiktiv lastebil full av disse, ville vel lastebilen fortsatt være mer verdt, skriver French.

«...med tanke på at det er 17’000 soldater, 600km inn og ut og bare èn brukbar vei gjennom et av de mest militæriserte områdene i Afrika, så håper jeg at alle forstår hvor useriøs denne reportasjen og såkalte planen er...»

Jobbet frivillig og uten lønn

Punkt for punkt tilbakeviser Joshua French beskyldningene han mener er framsatt av norske medier. Et tema som har fått mye oppmerksomhet var samarbeidet med sikkerhetsselskapet SIG og lederen Torgeir Friksen. French skriver at Molands selskap Special Intervention Group (U) LTD i Uganda var fullstendig uavhengig av Torgeir Friksens SIG. Det var Moland som eide selskapet sammen med en ugandisk kollega og French var selv nestsjef og sersjant.

Tidligere har også SIG-sjefen Torgeir Friksen fortalt åpent om sitt forhold til de to dødsdømte nordmennenes virksomhet i Afrika. Her bekreftet han at de fikk bruke SIG-navnet, men at samarbeidet ble avsluttet.

French sier at han selv ikke var ansatt i selskapet i Afrika siden han ikke fikk arbeidstillatelse. I stedet jobbet han mer som frivillig og uten lønn. French hevder i brevet at de hadde alle former for tillatelse fra politiet i Uganda.

HODESKALLER: Tjostolv Moland og Joshua French brukte under treningen i Uganda bereter med hodeskallesymboler.  (Foto: Privat)
HODESKALLER: Tjostolv Moland og Joshua French brukte under treningen i Uganda bereter med hodeskallesymboler. (Foto: Privat)

LES OGSÅ: Slik trente SIG livvakter for farlige oppdrag

Et annet tema som French tar opp er de mye omtalte beretene med dødningshoder som ham og Moland er iført på en rekke bilder. Dødningehodene er like det samme merke Waffen SS brukte under andre verdenskrig. French tilbakeviser på det sterkeste at han og Moland er nazister og sier at merket også har vært brukt av leiesoldater i Afrika på 1960-tallet.

Nazisympatiene er også noe som også Molands far har tilbakevist tidligere.

LES OGSÅ: Norsk polfarer overførte 300.000 til Moland og French

Mener VG har kjøpt tyvgods

Joshua French. (Foto: SCANPIX)
Joshua French. (Foto: SCANPIX)
Til slutt i det åpne brevet redegjør French for de mange bildene av de to og Torgeir Friksen iført militæruniformer og de såkalte dødningehodeberetene. French hevder i brevet at bildene hvor de tre poserer med våpen er tatt for å brukes som promobilder.

«For det andre er det fullt lovlig å gå i uniform på en privat skytebane, samt at det er normalt å ha våpen på skytebaner. Jeg tror ikke jeg trenger beklage det.»

Våpenet de brukte skal de ha lånt av personen som driver backpackerhjemmet de bodde på i Uganda.

Joshua French retter kraftig kritikk spesielt mot VG som han mener har kjøpt tyvgods av både mannen de leide rom hos i Kampala og politiet.

«Jeg vil legge til her, at jeg håper folk synes det er underlig at media bare får alle disse bildene og dokumentene både i Kongo og Uganda. Sannheten er at i Afrika kan alt kjøpes og samtlige medier har kjøpt ”etterforskningsmateriale” og ”bevis”.»

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

SE DOKUMENTAR OM KONGO-DRAMAET PÅ TV 2 ONSDAG 21.40

363618

VG vil ikke oppgi kilden

Nyhetsredaktør i VG, Helje Solberg, sier til tv2nyhetene.no at avisen ikke kommer til å oppgi hvordan de fikk tilgang til den mye omtalte treningsvideoen fra Uganda.

– Som vi også har sagt tidligere, av hensyn til kildevernet kommer vi ikke til å si hvordan vi fikk tilgang til videoen, sier Solberg, til tv2nyhetene.no.

Nyhetsredaktøren kaller påstandene fra French for grunnløse.

– French kaster ut en rekke grunnløse påstander i sitt forsvarsskrift. Jeg konstaterer at dette er nok en versjon av hva videoen er - nemlig stressmestring. Da vi konfronterte Moland med innholdet sa han at det viste opplæring av skuespillere, sier Solberg.

Også TV 2 Nyhetene har publisert den mye omtalte treningsvideoen. Denne videoen fikk TV 2 etter en bytteavtale med VG.

– Vi går ut i fra at VG har tilegnet seg materialet på en etisk forsvarlig måte, uttalte TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther til Dagbladet mandag.

På beskyldningene om at VGs journalist har kjøpt Molands mobiltelefon fra etterforskningslederen i Kongo, avviser Solberg at de ville ha gjort noe slikt.

– Dette er en påstand som faller for sin egen urimelighet. VG har selvsagt ikke kjøpt noen mobiltelefon av etterforskningslederen, sier Solberg.

Les hele brevet fra French på hjemmesiden freefrenchandmoland.com.