STOPPET I CANADA: Restene av et vaksineparti ble stoppet i Canada etter alvorlige bivirkninger. Vaksinen som er brukt i Norge, tilhører ikke det samme vaksinepartiet, opplyser Legemiddelverket. (Foto: Michael Buholzer)
STOPPET I CANADA: Restene av et vaksineparti ble stoppet i Canada etter alvorlige bivirkninger. Vaksinen som er brukt i Norge, tilhører ikke det samme vaksinepartiet, opplyser Legemiddelverket. (Foto: Michael Buholzer)

Canada stoppet H1N1-vaksine

Legemiddelverket sier at vaksinen som er brukt i Norge ikke tilhører det samme vaksinepartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Restpartiet av 172.000 doser med vaksine mot svineinfluensaen er trukket tilbake fra det kanadiske markedet, etter at et produksjonsnummer av vaksinen førte til flere bivirkningstilfeller enn normalt, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Canada bruker vaksinen Pandemrix, som er den samme vaksinen som brukes i Norge, og norske helsemyndigheter fikk derfor raskt beskjed om de kanadiske bivirkningsfunnene.

Undersøkte i Norge

Det ble undersøkt om partiene med H1N1-vaksinen som er brukt i Norge, tilhører den samme såkalte «batchen» - produksjonsnummeret - som i Canada, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til tv2nyhetene.no.

– Denne «batchen» som ble trukket tilbake i Canada har ikke vært brukt i Norge, fastslår Steinar Madsen.

– Bivirkningene som er meldt i Norge er ikke knyttet til noe enkelt produksjonsnummer og det er ingen ting som tyder på at det er noen problemer med Pandemrix-vaksinen i Norge. Legemiddelmyndighetene tror bivirkningene i Canada var et tilfeldig sammentreff, men for sikkerhets skyld ble det ene vaksinepartiet trukket tilbake, sier Madsen til tv2nyhetene.no.

Gwenan White i GlaxoSmithKline sier til AP at det canadiske vaksinepartiet ser ut til å ha ført til flere kraftige reaksjoner enn det man hadde regnet med.

Ifølge White ble canadiske helsemyndigheter anbefalt å trekke tilbake vaksinepartiet 18. november.

Totalt 7,5 millioner vaksinedoser er distribuert i Canada, og blant de 172.000 dosene som nå er trukket tilbake, var det seks alvorlige allergiske reaksjoner.

– Et uvanlig høyt antall av kraftige allegier mot vaksinen er oppdaget i Canada, sier Thomas Abraham i Verdens helseorganisasjon (WHO) til nyhetsbyrået AFP.

– Lavt antall bivirkninger i Norge

I Norge var det per uke 47 rapportert 83 mistenkte alvorlige bivirkninger, og totalt 276 bivirkningsmeldinger med 1070 reaksjoner.

Ifølge Steinar Madsen er antall meldte bivirkninger i Norge lavt, og akkurat som forventet. I alt 1,218 millioner vaksinedoser er distribuert i Norge.