Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et seiglivet rykte om at Henrik Ibsen var uekte sønn av stortingsmann Thormod Knudsen Borgejorde fra Kviteseid er nå torpedert av DNA-analyser.

Ryktene gikk

I 80 år har spørsmålet om Ibsens opphav hatt i seg kimen til diskusjon. Ryktene baserer seg på at forfatterens nyforlovede mor, Marichen Altenburg, dro til Kviteseid. Det var vanlig at kondisjonerte piker måtte lære seg husstell før de gikk inn i ektestanden.

– På Kviteseid tjenestegjorde også Thormod Knudsen Borgejorde samtidig. Og her oppsto ryktet om Henrik Ibsens uklare opphav, at Knud Ibsen ikke var forfatterens rette far, sier forsker og formidler Jørgen Haave ved Ibsenmuseet i Skien.

– Trodde selv på ryktene

Haave skriver nå bok der han tar for seg biografiene om Henrik Ibsen. I dette materialet dukker ryktene om Henrik Ibsens uekte opphav opp over alt. Så sent som i Norsk Biografisk leksikon fra 2001 antyder Vigdis Ystad at «Ibsen selv skal ha festet lit til et ikke-verifisert rykte om at hans rette far var Thormod Knudsen Borgejorde».

Ibsenforskeren kontaktet GENA– Institutt for DNA-analyse for å finne det endelige svaret på gåten. Etterkommerne stilte etter hvert opp, og konklusjonen er krystallklar:

Norsk er han også

– Analysene slår utvetydig fast at Thormod Knudsen ikke kan være far til Henrik Ibsen, sier Jørgen Haave.

Likheten i DNA-analysene motbeviser et annet utsagn Henrik Ibsen kom med. I den aller første Ibsen-biografiene av Henrik Jæger, påstår nemlig forfatteren – feilaktig, viser det seg nå – at det «ikke findes en eneste dråbe norsk blod i mine årer». (©NTB)