pepper4
pepper4

Pepperkakebyen i ruiner: – Dette er en taperhandling

Vandaler gikk amok i Pepperkakebyen i Bergen natt til søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag morgen fikk de frivillige som arbeider med Pepperkakebyen i Bergen den sjokkerende beskjeden. Vandaler hadde knust nesten alle pepperkakehusene i teltet som står på Torgallmenningen i hjertet av Bergen sentrum.

– Jeg har jobbet her siden jeg var tolv år, og nå er jeg 23. Dette er julen for meg rett og slett. Jeg vet ikke hva jeg skal si, eller om jeg skal le eller grine, sier Stine Veland til TV 2 Nyhetskanalen.

Personene som er ansvarlig for hærverket har brukt brannslukningsapparat og helt ut maling inne i teltet. Rundt 90 prosent av pepperkakehusene skal være ødelagt.

– Jeg er totalt sjokkert over at det er folk ute i verden som kan være så ondskapsfulle, sier Veland.

TRADISJONSRIK: Peppekakebyen er en nonprofit-aktivitet som er helt gratis for alle barn og psykisk utviklingshemmede. (Foto: TV 2)
TRADISJONSRIK: Peppekakebyen er en nonprofit-aktivitet som er helt gratis for alle barn og psykisk utviklingshemmede. (Foto: TV 2)

Det er barn fra skoler og barnehager i Bergen som har bidratt og jobbet med å lage pepperkakehus til Pepperkakebyen, som er en årlig begivenhet i førjulstiden i Bergen.

– Hadde ikke trodd det var så ille

Daglig leder i Bergen Sentrum, og ansvarlig for Pepperkakebyen, Steinar Kristoffersen, var på vei til jobb da han fikk beskjed om nattens hærverk.

– Jeg var på vei ned her klokken syv i morges. Den ene tømreren som kom ned før meg ringte og sa at det ikke så ut her. Jeg hadde egentlig ikke trodd at det var så gale som det var da jeg kom inn og så det selv, sier daglig leder i Bergen Sentrum, Steinar Kristoffersen, som er ansvarlig for Pepperkakebyen.

Tradisjonsrik pepperkakeby

Pepperkakebyen blir satt opp hvert år før jul i Bergen for å skape julestemning i byen, og er en nonprofit aktivitet som er helt gratis for alle barn og psykisk utviklingshemmede. Kristoffersen sier han ikke bryr seg om hvem som har gjort det. Han tenker mest på alle dem som har lagt ned en enorm innsats for å få i stand den tradisjonsrike byen.

TENKER PÅ BARNA: Ansvarlig for Pepperkakebyen, Steinar Kristoffersen, fikk beskjed om at Pepperkakebyen var knust klokken syv søndag morgen.  (Foto: TV 2)
TENKER PÅ BARNA: Ansvarlig for Pepperkakebyen, Steinar Kristoffersen, fikk beskjed om at Pepperkakebyen var knust klokken syv søndag morgen. (Foto: TV 2)

– Jeg er ikke så opptatt av hvem som har gjort det. Jeg er mest opptatt av alle de mange tusen barna som har laget alt dette og brukt mye tid på det. Det er det tristeste, sier han.

Pepperkakebyen skulle opprinnelig åpnes førstkommende fredag. Om man skal rekke åpningen må bergenserne legge seg i selen og bake nye pepperkakehus.

– Dette er en taperhandling

Politiet fikk melding om hendelsen klokken halv ni søndag morgen. «Smålig» er politiførstebetjent Karsten Raas første kommentar til hærverket.

– Dette er noen som søker negativ oppmerksomhet, og det er sannsynligvis fordi de ikke får positiv oppmerksomhet. Dette er en taperhandling, sier Raa.

Politiet har ikke pågrepet noen for hærverket, og er svært interessert i tips fra publikum i saken.

– I og meg at dette er noen som søker oppmerksomhet av den negative typen, så må det sprees. Dette er ikke en enmannshandling. Det er heller ingen typisk jentehandling. Jeg tror det er snakk om gutter, og alt fra 12–13 års alderen og opp forbi 20. Det er kjernegruppen av mistenkte for oss nå, sier han.

363317