16 OMKOM: 16 av de 88 personene om bord i hurtigbåten «Sleipner» omkom da båten gikk ned i november 1999.
16 OMKOM: 16 av de 88 personene om bord i hurtigbåten «Sleipner» omkom da båten gikk ned i november 1999.

Mange sliter med seinskader etter Sleipner-forliset

Ti år etter Sleipner-ulykken er en overraskende stor andel av de overlevende fortsatt sterkt preget.

En spørreundersøkelse TV 2 Nyhetene har gjennomført viser at så mange som 29 prosent av passasjerene har fått redusert sin arbeidsevne etter tragedien der 16 omkom.

Kamp på liv og død i bølgene

Siste fredag før advent i 1999 la den nye, topp moderne hurtigbåten «Sleipner» fra kai i Haugesund. Med 76 passasjerer og et mannskap på ni om bord skulle båten krysse det åpne havstykket «Sletta», på vei til Bergen.

Klokka 19.08 styrer båten rett på det kjente undervannsskjæret Bloksa der den raskt går i oppløsning og begynner å synke. Alle de 85 om bord havner i den iskalde sjøen, og mens store deler av Norge er samlet til julebord starter en kamp på liv og død i bølgene.

16 mennesker mistet livet den kvelden, 69 overlevde.

Blant de overlevende var 61 passasjerer. TV 2 Nyhetene har bedt samtlige svare på et kort spørreskjema, og mer enn halvparten har deltatt i undersøkelsen. Svarene avslører at mange fortsatt har det vondt.

Mange sliter

** 29 prosent av passasjerene forteller at de har fått redusert sin arbeidsevne. Av disse har nesten halvparten havnet helt utenfor yrkeslivet.

Sleipner_spm1_460
Sleipner_spm1_460

** Ulykken har også rammet familie og venner sterkt. 77 prosent oppgir at ulykken i større eller mindre grad har gjort livet vanskeligere for pårørende.

Sleipner_spm2_460
Sleipner_spm2_460

** Dramaet i bølgende har også gjort det vanskeligere for mange å forholde seg til kollektivtrafikk. Halvparten sier de bruker båt mindre enn før. Ni prosent sier de aldri har reist med båt etter ulykken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sleipner_spm3_460
Sleipner_spm3_460

Flere av de overlevende sier at TV 2 Nyhetene at de aldri tidligere har fått spørsmål om langtidsvirkninger av ulykken.

– Det er positivt at TV 2 lager en slik spørreundersøkelse, men det skulle vært gjort av andre instanser på et langt tidligere tidspunkt.

Økt fokus på sikkerhet

Vi har også spurt de overlevende om det har endret vaner når de er ute og reiser. Hele 87 prosent svarer et de er blitt mer opptatt av sikkerhet.

– Jeg har problemer med å overlate sikkerheten til mannskapet sier en person. – Jeg må noen ganger gjøre kontroller.

En annen av de overlevende påpeker:

– Jeg følger faktisk med på sikkerhetsdemonstrasjoner nå.

MINNESMERKET: Et minnesmerke med navnene på de 16 som mistet livet i Sleipner-ulykken, ble avduket  like ved Ryvarden fyr i Sveio. (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)
MINNESMERKET: Et minnesmerke med navnene på de 16 som mistet livet i Sleipner-ulykken, ble avduket like ved Ryvarden fyr i Sveio. (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)