Utenriksminsiter Støre må innrømme at det finnes ekstreme krefter ved de norskstøttede skolene. (Foto: Tv2/SCANPIX)
Utenriksminsiter Støre må innrømme at det finnes ekstreme krefter ved de norskstøttede skolene. (Foto: Tv2/SCANPIX)

Støre innrømmer ekstremisme ved «norske» koranskoler

Har tidligere avvist at norskstøttede koranskoler i Pakistan fremmer ekstremisme. I dag gjør han retrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sist måned avviste utenriksminisiter Jonas Gahr Støre at norskstøttede koranskoler i Pakistan fremmer ekstremisme.

Men nå innrømmer Utenriksdepartementet at de ikke kan utelukke at enkeltpersoner med tilknytning til koranskolene i Pakistan har deltatt i krigshandlinger på Talibans side.

8. november kunne TV 2 Nyhetene avsløre at den pakistanske hæren har stengt fire av sju norskstøttede skoler i Pakistan fordi skolene ble drevet av ekstremister.

Les også: Norge sponset terrorskoler

Alle skolene lå i den urolige Swat-dalen som hadde blitt overtatt av Taliban. Først i mai rykket den pakistanske hæren inn.

Ba om svar fra Støre

KrF-leder Dagfinn Høybråten ba umiddelbart utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) redegjøre for hvordan de norske bevilgningene ble brukt. I dag fikk han svar:

– Vi er kjent med at Taliban har tvangsrekruttert gjennom brutal framferd og andre virksomheter, og de kan for eksempel ha tvunget eller overtalt elever, lærere eller andre ved skolen i sine rekker, svarer utenriksminister Jonas Gahr Støre på brevet fra Høybråten.

Les brevet fra Dagfinn Høybråten her (pdf)

Les svaret fra Jonas Gahr Støre her (pdf)

Les også: Krever svar fra Støre om sponsing av Taliban-skoler

TV 2 Nyhetene har tidligere fortalt at en av lederne ved en de norskstøttede koranskolene ble drept av den pakistanske hæren. Men i brevet fra Støre fremgår det at også en annen lederskikkelse har støttet ekstremister.

– Blant annet skal en person med lederfunksjoner ved en av skolene være arrestert, mistenkt for pro-Taliban virksomhet, skriver Støre.

I en avslutningsfase

Ifølge Utenriksdepartementet er pilotprosjektet nå i en avslutningsfase.

– Etter at vi har gjennomført dette pilotprosjektet, i lys av dens intensjoner, gjennomføring og våre erfaringer, vil vi ta stilling til om vi har grunnlag for en eventuell videreføring. Pakistanske myndigheter har allerede satt fram ønske om å videreføring av denne norske støtten til bedre grunnskoleutdanning, inkludert reform av de religiøse skolene, skriver Støre.

Les også: Tusenvis av koranskoler ber Norge om pengestøtte