Mohammed Omer
Mohammed Omer

– En stemme for de stemmeløse

Den 24 år gamle palestinske journalisten Mohammed Omer hevder han er blitt torturert av israelske militære fordi han dokumenterer krigshandlinger i Gaza.

Denne uken er 24-åringen i Oslo i forbindelse med at han er tildelt Ossietzky-prisen av Norsk P. E. N. for "fremragende innsats for ytringsfriheten".

– Årets utdeling har uten tvil gått til en verdig kandidat. Mohammed har i flere år brukt sitt kamera og sin modige journalistiske teft til å synliggjøre overgrep begått mot det palestinske folk. Hans engasjement for palestinere har betydd svært mye, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Petter Eide i en pressemelding.

– Torturert

Mohammed Omer er født i en flyktningleir i Rafah, sør på Gazastripen. Som 17-åring begynte han å oversette for utenlandske organisasjoner og reportere i Gaza. De senere årene har han levert en rekke artikler til internasjonale medier – i Norge frilanser han for Morgenbladet.

Han forteller at han er blitt torturert av israelske grensesoldater på grunn av sitt arbeid. Hendelsen skal ha funnet sted i 2008 da han var på vei tilbake til Gazastripen etter å ha mottatt en journalistpris i London. Ved en israelsk grensepost skal han ha blitt stoppet av soldater som så skal ha torturert ham på det groveste.

– De virket irriterte over at jeg ikke hadde prispengene på meg. De kommanderte meg til å kle av meg, så skrapte de fingerneglene under øyeeplet mitt og mishandlet meg bevisstløs, hevder Mohammed Omer.

Deretter skal han ha blitt smuglet ut av landet for så å bli innlagt på et sykehus i Nederland. Han mottar fremdeles medisinsk behandling for skadene.

– En sier for ytringsfriheten

I dag er han stolt over å være i Norge for å motta Ossietzky-prisen.

– Det er en ære og en seier for ytringsfriheten, sier den unge journalisten. Et yrke han for øvrig aldri drømte om som barn.

– På en måte har livet tvunget meg inn i journalistikken. Jeg så sivile bli slaktet, jeg var bare 17 år gammel. Ikke ville jeg bære våpen eller sprenge meg selv i lufta. Min eneste mulighet var å få historiene ut til verden.

Han forteller om den amerikanske fredsaktivisten Rachel, som han sier ble knust av en israelsk bulldoser da hun forsøkte å hindre utjevningen av et palestinsk hjem.

– En stemme for de stemmeløse

– Jeg kontaktet internasjonale nyhetsbyråer for å fortelle om hendelsen. Men ingen ville tro det. I tillegg fikk jeg beskjed om at dersom det skulle være tilfelle, så ville amerikanerne bli så forbanna på Israel, at dette kunne ikke rapporteres. Til slutt fikk jeg tak i noen grusomme bilder som viste hva som hadde skjedd. Da ble historien etter hvert internasjonalt kjent.

– Mitt ønske er bare å få være en stemme for de stemmeløse.

Vil du lese mer om Mohammed Omers arbeid. Gå inn på hans blog: www.rafahtoday.org

Møt Mohammed Omer torsdag Tabloid kl. 18.55.