I kveldens sending hjalp vi en av våre seere med å finne fram i bruktbiljungelen. Med god hjelp fra ekspertene i Broom og bilekspert Helene Alice Formoe falt valget til slutt på en Toyota RAV 4.

Vi har fått bilekspertene til å skru sammen sine beste bruktbiltips. I klassen familiebil under 150.00 falt valget på en Toyota fra 2005. Se saken her.

Vi ba redaktør i Broom, Knut Skogstad, velge den beste førstebilen på markedet – og valget falt noe overraskende på en Suzuki Jimny.

4x4

– Det ligger flere av disse ute. Denne har hyggelig kilometerstrand og ser ut som en veldig kurant bil, sier Knut om Jimnyen som ligger ute til salg for 69.900.

Bilen har gått 135500 og har en 1,3 liters bensinmotor.

– Nå er det sesong for firehjulstrekk, og Suzuki Jimny er en av de mest sjarmerende bilene du kan kjøpe.

Knut mener bilen er en utmerket mini-SUV og førstebil med fantastiske terrengegenskaper. Den trives riktignok ikke like godt på motorveien som i terrenget, men i byen er den snerten og lett håndterlig.

Kul og annerledes

Den lille bilen gir god plass til de som sitter foran og to kan sitte bak. I alle fall om turen ikke er altfor lang, mener Knut.

1,3-literen bruker nesten ikke bensin og kvaliteten er i japansk toppklasse. Her ligger det an til enkelt og ukomplisert bilhold. Litt styling gir prikken over i-en. Kufanger og et par ekstralys foran er et must.

Dette er en kul og litt annerledes bil – og et veldig bra alternativ som førstebil, konkluderer Broom-redaktøren.

Pass på heftelser

Kjøper du en bruktbil må du være nøye med å sjekke den for gamle heftelser. Reglene sier nemlig at heftelser følger bilen, og eventuelle nye eiere av en bruktbil vil holdes ansvarlig. Ifølge Brønnøysundregistrene betyr det at den som har lånt ut penger mot pant i bilen, kan kreve at bilen blir solgt for å dekke gjelden.

Har den tidligere eieren tatt opp lån med pant i bilen, risikerer du altså å få med den gjelden «på kjøpet».

Dette gjelder selv om selgeren lover at bilen er heftelsesfri.

Den verste fallgruva

André Fimreite, advokat i NAF, sier at det verste man kan gjøre når man kjøper bruktbil er å ikke sjekke om det er panteheftelser på bilen. Da kan man risikere å betale dobbelt så mye som bilens originale verdi.

Betaler du kr 200 000 for bilen, og den har heftelser på kr 200 000, vil bruktbilen ende opp med å koste deg kr 400 000.

Før du bestemmer deg for å kjøpe en bruktbil må du altså alltid sjekke med Brønnøysundregistrene om den er heftelsesfri. De har full oversikt over alle heftelser på bruktbiler, og du kan på en enkel måte sjekke om den bruktbilen du er interessert i kommer med «noe ekstra» eller ei.

På nettsiden til Brønnøysundregistrene kan du ved å taste inn bilens registreringsnummer få opp eventuelle heftelser.

Er du på utkikk etter en ny bil? Benny Christensen fra Broom svarer på dine spørsmål nå. Klikk her.