Brukte svineinfluensasprøyter på Tøyensenteret i Oslo onsdag. Når denne uka er over skal i underkant av én million vaksiner mot svineinfluensa være sendt ut til norske kommuner. Med det skal risikogruppene og helsepersonell i Norge snart være dekket.Det er omtrent hva Folkehelseinstituttet har beregnet er nødvendig for den første fasen av vaksineringen, som omfatter risikogrupper og helsepersonell.  (Foto: Heiko Junge / Scanpix)
Brukte svineinfluensasprøyter på Tøyensenteret i Oslo onsdag. Når denne uka er over skal i underkant av én million vaksiner mot svineinfluensa være sendt ut til norske kommuner. Med det skal risikogruppene og helsepersonell i Norge snart være dekket.Det er omtrent hva Folkehelseinstituttet har beregnet er nødvendig for den første fasen av vaksineringen, som omfatter risikogrupper og helsepersonell. (Foto: Heiko Junge / Scanpix)

9000 skoleelever massevaksineres mot svineinfluensa

Fraktes med buss til vaksinasjonssentre i skoletiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen kommune vil i den kommende tiden vaksinere byens over 9000 ungdomsskoleelever. Dette skal gjennomføres ved å frakte dem til byens to store vaksinasjonssentre.

– Det er flere grunner til at vi gjør det på denne måten. For det første er det av hensyn til tempo. Dersom vi skulle reist rundt til alle skolene med vaksinatører, hadde vi nok holdt på til nærmere jul, forteller informasjonsdirektør i Bergen kommune, Robert Rastad, til tv2nyhetene.no.

Håper på stordriftsfordeler

En influensasyk ung gutt nyser (Illustrasjonsfoto). (Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX )
En influensasyk ung gutt nyser (Illustrasjonsfoto). (Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX )

Bergen kommune er sannsynligvis den største enheten med ansvar for vaksinasjon. I Oslo er det bydelene som har ansvar for å vaksinere befolkningen, mens en av mangel på slike bydelsadministrasjoner i Bergen må organisere gjennom kommunen sentralt.

– Bussene kommer til å gå i skytteltrafikk mellom skolene og de to vaksinasjonsstedene på Brann stadion og i Fyllingsdalen. Ved å massevaksinere på denne måten vil vi kunne ta unna en klasse på minutter, forteller Rastad.

Ungdom er risikogruppe

Et annet aspekt som har vært viktig for de bergenske vaksinasjonsmyndighetene er å legge forholdene til rette for en gruppe som ikke alltid er like lett å nå fram til.

– Ungdom er ekstra utsatt for A (H1N1) – svineinfluensa, og derfor er det viktig for Bergen kommune å legge til rette for at flest mulig unge skal vaksinere seg. Vi håper at et slikt organisert tilbud i skoletiden vil øke tilslutningen til vaksineringen i denne aldersgruppen, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad i en pressemelding.

Ved å legge vaksinasjonen til skoletiden håper de å nå flere enn de ville gjort dersom vaksinasjonen skulle skjedd på fritiden.

– Dessuten er vi interessert i å se hvilken tilslutningsprosent vi får ved å gjøre det på denne måten. Vi har ikke grunn til å tro at det er mange som kommer til å si nei, men samtidig så vil nettopp dette gi oss svar, forteller Søbstad til tv2nyhetene.no.

Per i dag ligger tilslutningsprosenten for vaksinasjon på rundt 50 prosent i Bergen kommune.