Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Opplæringsloven beskytter ikke barna

Foreldre raser over at opplæringsloven ikke har strafferammer for lærere som bryter loven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For halvannet år siden ble en 10-år gammel gutt utsatt for et fysisk overgrep fra en lærer.

Nå er foreldrene glad for at Barneombudet griper fatt i lærere som mobber elever, men de blir sinte for at opplæringsloven ikke har strafferammer for lærere som bryter loven.

barnforeldre

– Barneombudet oppfordrer oss foreldre til å klage når ungene våre utsettes for overgrep i skolen, men hva er vitsen hvis ikke de lærerne som er overgripere overfor elevene blir straffet, sier far til 10-åringen rimelig oppgitt til TV 2 Nyhetene.

Angrepet av lærer

Det var i april i år at TV 2 Nyhetene fortalte historien om en 10-åring ved en skole i Haugesund som ble truet og fysisk angrepet av en lærer.

Les også: Raser mot skolen etter overgrepssak

– Læreren brølte mot gutten vår og holdt ham fast. Han hadde knyttneven opp i ansiktet på ham og skulle til og slå ham da en annen lærer kom til og stoppet angrepet. Gutten vår har fortalt at han var klar til å dø. Så redd var han at han tisset i buksen, fortalte faren til TV 2 i vår.

Deres klagesak er en av sakene som ligger i rapporten fra Barneombudet om lærere som mobber og trakasserer elever, som TV 2 fortalte om i går.

Les også: Lærere som mobber er et stort problem i skolene

Foreldrene er glad for at ombudet tar tak i problemet, men blir sinte over et mangelfullt lovverk. Det eneste foreldrene krevde av skolen var en uforbeholden unnskyldning overfor gutten. Det fikk han ikke på over ett år. De politianmeldte læreren som innrømmet alt og fikk en påtaleunnlatelse for overgrepet.

bjarmann

– Elever mangler rettssikkerhet

Barneombud Reidar Hjermann mener saken er ett av mange eksempler på hvordan klagesakene ikke skal behandles.

Rektor ved skolen i Haugesund var saksbehandler for klagen og verken kommunen eller fylkesmannen ga foreldrene medhold i klagen selv om læreren hadde fått en påtalemessig reaksjon for overgrepet. Skolen snudde saken til at eleven var blitt vanskelig, og prøvde å presse foreldrene til å flytte gutten til en annen skole.

– Dette forteller oss at elevene rettssikkerhet i skolen ikke er så sterk som den burde være, sier Reidar Hjermann, til TV 2 Nyhetene.

– Jeg vil si til alle foreldre at det er høyst beklagelig at mennesker som er ansatt i det offentlige utsetter elevene for krenkelser og belastninger som til en viss grad ødelegger livet. I tillegg er det galt at elevene ikke en gang blir tilkjent erstatning til tross for at det er bevist at de er blitt krenket, sier Hjermann.

Av hensyn til gutten ønsker foreldrene å være anonyme. Nå håper de at politikerne griper inn og endrer Opplæringsloven. Mor til 10-åringen understreker at loven og håndhevelsen av den må fungere til det beste for barna.

– Ungene har rett til å være på en plass der de er trygge, sier mor.