Norges eneste biodieselprodusent rammes av en ny avgift på biodiesel. Illustrasjonsfoto. (Foto: Kevin P. Casey/AFP)
Norges eneste biodieselprodusent rammes av en ny avgift på biodiesel. Illustrasjonsfoto. (Foto: Kevin P. Casey/AFP)

Omstridt biodieselavgift består

Avgiften på biodiesel blir innført neste år. Sp og SV tapte drakampen i regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finanskomiteen på Stortinget endrer ikke det omstridte forslaget om biodieselavgift, som gjør biodiesel til det dyreste drivstoffet i Norge. Det er klart etter at komiteens møte onsdag ettermiddag.

Plaster på såret

Komiteen bestemte seg for at avgiften på biodiesel blir innført fra neste år, slik det står i statsbudsjettet som Kristin Halvorsen la fram i oktober.

Selv om det kun er Arbeiderpartiets representanter som ønsker avgiften innført, måtte SV og Sp gi tapt for storebror Ap. Som plaster på såret har de fått igjennom 40 millioner kroner i en ekstrabevilgning, til å utvikle teknologien til såkalt 2. generasjons biodrivstoff.

Det kommer i tillegg til de 100 millionene som allerede lå inne på dette punktet.

– Krevende

– Det har vært en krevende sak fordi det er mange som har sterke meninger om saken, og det er mye tvil og tro om hva som er riktig å gjøre, sier leder i finanskomiteen Torgeir Micaelsen (Ap) til TV 2.

– Det som er gledelig i dag er at vi kan si at legger en del nye millioner kroner på bordet til utvikling av 2. generasjons biodrivstoff.

Totalt vil det være 140 millioner kroner som skal gå til utvikling av annen generasjons drivstoff.

Åpen strid i regjeringen

TV 2 Nyhetene har tidligere avslørt at det var Sv og Kristin Halvorsen som først kom med forslaget om å innføre biodieselavgiften. Ifølge sentralt plasserte kilder var SV ikke på noe tidspunkt kritisk - før statsbudsjettet ble lagt frem over et halvt år senere. Da kom protestene, både fra miljøbevegelsen, og fra industien - og fra egne partifeller.

Det har vært åpen strid mellom regjeringspartiene om det skal innføres en ny avgift på biodiesel. Arbeiderpartiet har presset Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti til å stå ved regjeringens opprinnelige forslag.

Samferdselsminister Magnhild Meltvet Kleppa (Sp) ble fullstendig satt ut da hun fikk spørsmål om biodieselavgiften i Stortingets spørretime onsdag.

Les mer og se video her: Kleppa fikk latterkrampe på Stortinget

Presset av opposisjonen

En samlet opposisjon har på den andre siden presset på for at regjeringen skal droppe avgiften.

– Dersom Arbeiderpartiets stortingsgruppe ikke snur i denne saken eller SVs og Sps stortingsgrupper tør stemme mot forslaget fra regjeringen så er dette et eksempel på maktarroganse og feighet i regjeringspartiene, sier stortingsrepresentant Borghild Tenden (V).

– Man kan ikke først sende et signal om at man skal satse på biodiesel for så å si at man skal straffe de som faktisk gjør det, s\har Frp-leder Siv Jensen uttalt til tv2nyhetene.no.

– Pinlig

Frederic Hauge i Bellona mener en avgift på biodiesel vil koste regjeringen dyrt i politisk oppslutning både blant velgere og blant investorer som vil produsere miljøvennlig drivstoff.

– Dette er blitt en pinlig sak for den rødgrønne regjeringen, sier han til TV 2 før onsdagens avgjørelse.

Rundt ett tusen arbeidsplasser går tapt når Stortinget tirsdag etter alt å dømme vedtar å innføre en avgift på biodiesel.

Avgiften innebærer at miljøvennlig diesel blir vesentlig dyrere enn fossil diesel. Både transportnæringen og miljøbevegelsen har reagert kraftig på avgiften.