biodiesel
biodiesel

Arbeiderpartiet presser SV og Sp

Men det var SV som først la frem frem forslaget om avgiften på biodiesel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringspartiene på Stortinget har tirsdag hatt flere møter om innføringen av den omstridte biodieselavgiften. Arbeiderpartiet presser Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti til å stå ved regjeringens opprinnelige forslag - til tross for at de er i mot avgiften.

Men TV 2 Nyhetene kan avsløre at det var Sv og Kristin Halvorsen som først kom meg forslaget om å innføre avgiften. Hun la frem forslaget under regjeringens budsjettkonferanse i mars. Ifølge sentralt plasserte kilder var SV ikke på noe tidspunkt kritisk - før statsbudsjettet ble lagt frem over et halvt år senere.

Da kom protestene, både fra miljøbevegelsen, og fra industien - og fra egne partifeller.

– Forsto ikke konsekvensene

TV 2 er kjent med at det er stor frustrasjon og irritasjon over SV i både Senterpartiet og i Ap over dette.

Ingen vil la seg intervjue, men i Senterpartiet er de irritert over at SV ikke forstod konsekvensene av avgiften før det var for sent.

I Ap er de frustrert over at SV ikke står ved det forslaget som partiets egen partileder kjempet gjennom i regjeringen.

Etterpåklokskap

Stortingsrepresentant for Sv, Inga Marte Thorkildsen sier til Tv 2 Nyhetene at avgiften hadde vært på høring før det ble lagt frem for Stortinget.

Burde ikke Kristin Halvorsen ha gjort en bedre jobb før hun la frem budsjettet?

– Det kan man si om alle tre partiene, og sett for seg hvilke reaksjoner som ville komme. Det er lett å være etterpåklok, sier Thorkildsen.

Onsdag bankes forslaget igjennom i Stortingets finanskomité.

Vil stemme for

– Det er en samlet regjering som har foreslått dette til Stortinget. Da forutsetter jeg at det er de samme partiene som stemmer for det, sier Ap-representant Torgeir Micaelsen, leder i Stortingets finanskomité til TV 2 Nyhetene.

– Så regjeringspartiene her på Stortinget vil stå fast på dette forslaget?

– Det er riktig.

Dermed går det mot innføring av avgiften, selv om Arbeiderpartiet er det eneste partiet som er for den.

LES OGSÅ: Rødgrønn strid i Stortinget om biodiesel

Usikkerhet rundt biodiesel

– Når vi både er i tvil om det bidrar til klimareduksjon og at det har noen etiske sider - ved at det tar matjord til å lage biodrivstoff er det riktig å gå varsomt frem. Derfor er det riktig at de som bruker biodrivstoff også er med å betale for de negative følgene ved å kjøre bil - også i fremtiden, sier Micaelsen.

Hos regjeringspartnerne Senterpartiet og SV er det skuffelse.

– Vi hadde håpet på en annen løsning i denne saken, sier parlamentarisk leder i Senterpartiet, Trygve Magnus Slagsvold Vedum til Tv 2 Nyhetene.

Også administrerende direktør i biodieselprodusenten Habiol Terje A. Johansen er skuffet over regjeringspartiene. Han sier driften vil stanse opp fra 1. januar 2010 dersom forslaget går igjennom.

LES OGSÅ: Biodiesel-produsent permitterer