President Barack Obama og Hu Jintao under en offisiell middag i Beijing 17. november. (Foto: DAVID GRAY / POOL/EPA)
President Barack Obama og Hu Jintao under en offisiell middag i Beijing 17. november. (Foto: DAVID GRAY / POOL/EPA)

Kina og USA gir nytt klimahåp

Lederne for verdens to mest forurensende nasjoner blåste nytt liv i håpet om å få til en forpliktende klimaavtale i København neste måned.

USAs president Barack Obama og hans kinesiske kollega Hu Jintao skapte nytt håp om å få til en bindende klimaavtale i København da de møttes i dag. Men også økonomi, spredning av atomvåpen og menneskerettigheter var sentrale tema.

– Konkrete utslippskutt

Etter møtet i Beijing i dag erklærte de to presidentene at de vil komme med konkrete utslippsmål i København.

– Vårt mål der, for å støtte det statsminister Lars Løkke Rasmussen i Danmark forsøker å få til, er ikke en delavtale eller en politisk erklæring, men en avtale som dekker alle temaene under forhandlingene og som kan iverksettes umiddelbart, sa Obama.

Og han fikk støtte av sin kinesiske kollega.

– Vi har blitt enige om å styrke samarbeidet mellom våre to land innenfor klimaendring, energi og miljø. Vi må ta utgangspunkt i et felles, men differensiert ansvar, basert på våre ulike forutsetninger, og bidra til et vellykket København-møte, i samarbeid med de andre, sa president Hu.

I en felles pressemelding sa de to lederne at en avtale i Danmark bør inkludere utslippsmål for de rikeste landene, og en handlingsplan for å redusere klimagassutslipp i de fattigste landene. De to regjeringene signerte også en samarbeidsavtale om såkalt lavkarbonteknologi, som inkluderte opprettelsen av et forskningssenter og promotering av «grønn industri» og elbiler.

Kina og USA står til sammen for 40 prosent av verdens klimagassutslipp.

Handel og menneskerettigheter

Men klima var ikke det eneste som sto på agendaen under samtalene i dag. De to landene har utviklet sterke bånd innen handel, men her ligger også en kjerne til konflikt: For Kina har holdt sin valuta lav slik at det blir billigere å kjøpe kinesiske varer i utlandet. USA importerte i 2008 varer til en verdi av mer enn 2000 milliarder norske kroner.

– Kina og USA vil samarbeide om å løse handelsdisputter og sammen motarbeide proteksjonisme, sa president Hu etter samtalene med Obama i Beijing.

Obama på sin side sa at USA ønsker velkommen at Kina spiller en større rolle på den globale scenen, noe han sa innebærer større ansvar. Og også menneskerettigheter, et tema som har skapt vansker mellom de to landene ble diskutert under dagens samtaler.

– Samtidig som vi anerkjenner at Tibet er en del av Folkerepublikken Kina, støtter USA at dialogen mellom kinesiske myndigheter og representanter for Dalai Lama blir gjenopptatt slik at de bekymringer og uenigheter som de to sidene har, kan bli løst, sa Obama.

– Våre to land har også blitt enige om å fortsette denne diskusjonen i et møte om menneskerettigheter som er planlagt neste år.