UTBRUDD AV INFLUENSA: Grensen for hva som regnes som et utbrud av influensa er nådd. Ifølge Folkehelseinstituttet haster det nå med å få vaksine.  (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
UTBRUDD AV INFLUENSA: Grensen for hva som regnes som et utbrud av influensa er nådd. Ifølge Folkehelseinstituttet haster det nå med å få vaksine. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Mange influensarunder kan gi svineimmunitet

De som har hatt influensa mange ganger kan være bedre rustet for å stå i mot H1N1-viruset.

Amerikanske forskere har i en ny studie kommet fram til at personer som har hatt influensa gjentatte ganger – eller tatt influensavaksine flere ganger – har større sjanse for å unngå å bli smittet av svineinfluensaen.

– Vi har funnet visse likheter mellom svineinfluensaen og den vanlige influensaen, som kan bidra til en viss immunitet. Dette kan bidra til at ikke svineinfluensaen vil kunne ramme befolkningen så hardt som opprinnelig antatt, sier Alessandro Sette, leder for senteret for infeksjonssykdommer ved La Jolla Institute i California til nyhetsbyrået Reuters.

Bør ta vaksinen

Ifølge forskerne kan dette være årsaken til at færre eldre har blitt smittet av H1N1-viruset. Likevel understreker forskerne som står bak studiet at eldre bør vaksinere seg mot svineinfluensaen.

Det menneskelige immunforsvaret har to former for beskyttelse, antistoff og T-celler. Det er T-celler hvor forskerne i dette tilfellet har funnet likheter mellom svineinfluensa og den mer vanlige influensaviruset som kommer årlig.

Forskerne mener at barn, som ikke har vært utsatt for influensa tidligere, kanskje vil trenge to doser vaksine.

LES OGSÅ: Nytt H1N1-dødsfall i Trøndelag

Helt nytt virus

I H1N1-viruset som herjer over hele verden i år, er det en kombinasjon av svineinfluensa, med enkelte spor av menneskeinfluensa og fugleinfluensa, skriver Reuters. Denne kombinasjonen er aldri før oppdaget, men er en avart av influensapandemien som i 1918 tok livet av opp til 50 millioner mennesker.