Shirley2
Shirley2

Engelen fra Bodø

Shirley Bottolfsen har et stort og varmt hjerte. Hun er en utrettelig evighetsmaskin som har viet sitt liv til å hjelpe andre. Hun er en av finalistene til årets frivillighetspris.

God Morgen Norge er med Shirley Bottolfsen på en helt «vanlig» arbeidsdag. Denne dagen er det minstepensjonist Annbjørg Berg som får en hjelpende hånd.

-Hei Annbjørg. Jeg har med litt middag og lunsj til deg, sier Shirley Bottolfsen, og åpner en plastpose fylt med varer.

Ildsjelen blir tatt i mot med åpne armer.

-Jeg har ikke penger før jeg får trygd, og da går pengene til regninger, sier en nedtrykt Annbjørg Berg. Dessverre er det blitt slik at mange av de eldre havner utenfor samfunnet vårt, sier Shirley Bottolfsen. Det blir stadig flere eldre som sliter etter at de er blitt pensjonister og eller eneforsørgere på sine gamle dager, sier hun.

Shirley

Føler ingen skam

Shirley Bottolfsen har brukt 25 år av sitt liv på å hjelpe alle de som på en eller annen måte har havnet utenfor i dagens velferdssamfunn.

75 åringen, som selv er minstepensjonist, har Bodøs handlegate som arbeidssted. I Glasshuset står hun å samler inn penger fra tidlig om morgenen til seint på ettermiddagen. Folk går forbi og putter noen kroner på den grønne bøssa. 75-åringen går frem og tilbake som en utrettelig evighetsmaskin dagen lang.

- Jeg føler ingen skam ved å gå ned til Glasshuset i Bodø hver eneste dag. Jeg holder bare frem min lille grønne bøsse og så får det bli opp til hver enkelt om de ønsker å hjelpe. Det er ikke tigging, sier Shirley Bottolfsen.

Ikke sett maken

- Jeg trodde at hun var litt utafor på en måte, men etter å ha lært å kjenne Shirley så må jeg si at et så varmt hjerte, en sånn innsatsglød og en sånn iver som hun har for mennesker som trenger andres støtte og hjelp, ja det har jeg aldri møtt, sier Tor. B Jørgensen, biskop i Hålogaland bispedømme.

Født i Irland

Shirley Bottolfsen er født i Tipparary i Irland og er eldst av fem søsken. Hun vokste opp i en katolsk familie og hadde en trygg og god barndom.

I 1956 ble hun gift med en norsk sjømann og flyttet til Bodø, men noen år senere døde ektemannen mens han var til sjøs. Shirley ble enke med to små barn.

I stedet for å flytte tilbake til Irland, ble hun værende i Bodø. Der traff hun tannlege Per Bottolfsen, og i 1983 ble de to gift.

Mange millioner kroner

Gjennom 25 år er det blitt samlet inn mange millioner kroner. Alle pengene går uavkortet til gode formål og til de som trenger det mest. For pengene blir det blant annet kjøpt mat som blir gitt som en hyggelig oppmuntring i en ellers grå hverdag, og til de som sliter med å få endene til å møtes.

Hun har mottatt Kongens fortjenestemedalje og har mottatt en rekke priser hvor beløpet går uavkortet til hjelpearbeidet.

Engel på jord

- Du er en engel på jord. Det er sant det. Takk for at du har fått evner til å hjelpe medmennesker og ikke minst takk for at du gjør det med glede, sier minstepensjonist Annbjørg Berg.

Også et barnehjem i Litauen nyter nå godt av hjelpen fra 75-åringen. Blant annet har penger fra Shirley blitt brukt til å kjøpe leker, pusse opp bad, toalett og møbler til barna. Da hun besøkte barnehjemmet høsten 2008, ble det fest.

– Det var også et stort øyeblikk da vi fikk besøk av barna i Bodø i vår. Det tror jeg ble noen dager som de sent vil glemme, sier Shirley Bottolfsen.

Et hjerte for Finnmark

Hun har også i mange år drevet med innsamlingsaksjoner til ulike formål i Lakselv i Finnmark.

Fem uker hver sommer i over 17 år har Shirley Bottolfsen drevet med loddsalg. Pengene er brukt til å kjøpe blant annet liggesårmadrasser til det lokale sykehjemmet. Det samme sykehjemmet har også fått fire maskiner som skal lindre smerter hos kreftpasienter.

-Hvorfor bruker du ferien din på å hjelpe andre i Finnmark når du bor i Bodø?

- Mannen min er en ivrig laksefisker og vi lever som sigøynere i en campingbil når vi er på ferie. Så mens «gubben» fisker laks og får dyrket sin hobby, bruker jeg tiden på å samle inn penger. Det er jo stort sett det jeg driver med, sier Shirley Boffolfsen.

Lakselv er en fattig kommune, og det er bare hyggelig å kunne hjelpe til, sier hun.

Drives av kjærlighet

Men hva er det egentlig som driver den spedbygde minstepensjonisten i Bodø?

- Det er kjærlighet. Jeg har et dypt behov for å hjelpe. Jeg leser i avisen hver dag om det uhyggelige som skjer rundt omkring i verden. Ikke bare ute i verden, men i Bodø og overalt. Jeg har et behov for å hjelpe og så lenge jeg kan så gjør jeg det.

- Jeg håper at jeg skal holde på til jeg blir 103 år. Jeg er optimist, dette gir meg en enorm glede, sier Shirley Bottolfsen.

Synes du Shirley Bottolfsen bør få Frivillighetsprisen?

Fra mandag 23/11 til fredag 27/11 kan du stemme på din favoritt her: De ofrer ALT for andre!