Mobilstråling (Foto: Colorbox/TV 2)
Mobilstråling (Foto: Colorbox/TV 2)

Så mye stråler din mobil

Bør du vurdere å bytte mobiltelefon? Sjekk oversikten over hvilke telefoner som stråler mest og minst.

I 2007 hadde 94 prosent av den norske befolkningen mobiltelefon. Og mens mobilbruken øker gjør diskusjonen om sikkerheten det samme.

– I løpet av de siste fem årene har vi aldri sett en sak som har så mange helseklager, hevder leder for Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv.

Hvor mye stråler din telefon? SJEKK HELE LISTEN HER

Lister opp

Hver gang du snakker i mobiltelefonen utsettes du for stråling fra radiobølger.

Graden av stråling bestemmes ut fra hvor tett du har telefonen mot kroppen, hvor god dekning du har på telefonen og den såkalte SAR-verdien, som er ulik for hver enkelt telefonmodell.Norge tillater en maksimal strålingsverdi på to SAR.

I bruksanvisningen til enhver mobil skal det oppgis hvor mye stråling telefonen avgir. Det statlige tyske strålevernet har satt opp en omfattende liste over 1273 telefoner fra ulike produsenter.

Er du redd for mobilstråling?
Stem til høyre i artikkelen

I Norge er derimot fokuset på mobilstråling fraværende. Hos Statens strålevern velger man heller å fokusere på handsfree-bruk.

– Vi følger ikke disse listene og gir ingen anbefalinger om hvilke telefoner man bør eller ikke bør kjøpe. Istedet fokuserer vi på å informere om at man bruker mest mulig handsfree, informasjonsrådgiver i Statens Strålevern, Dag Andreas Fedøy til tv2nyhetene.no

Best og verst

Dårligst ut på den tyske undersøkelsen kommer Sony-Ericsson T 650i med 1,8 i SAR-verdi. Det er bare 0,2 W/kg under maksgrensen.

I den andre enden av skalaen finner vi Samsung SGH-Z560, som er best i klassen med SAR-verdi på 0,102.

Ti på topp og bunn

(artikkelen fortsetter under)

Mobilmerke Type SAR [W/kg]
Stråler mest:
Sony-Ericsson T 650i 1,8
Toshiba G 450 1,71
Sony-Ericsson K 770i 1,69
Sony-Ericsson C 901 GreenHeart 1,57
Sony-Ericsson T 700 1,55
Nokia E71 (Typ RM-357; Typ RM-407) 1,53
Sony-Ericsson W 902 1,48
Sony-Ericsson W 350i 1,46
Sony-Ericsson Z1010 1,41
Nokia E 51 1,4
     
Stråler minst:
Samsung SGH-Z560 0,102
LG LG KG320S 0,13
HTC Qtek 9000 0,17
Samsung SGH-G800 0,194
Samsung SGH-G810 0,197
HTC Qtek 9090 0,2
Toshiba TS 921 0,2
Samsung SGH-D880 0,219
Blackberry 6230 0,22
HTC S 200 0,24
     

Kilde: Statlige kontor for strålevern i Tyskland

Hvor mye stråler din telefon? SJEKK HELE LISTEN HER

Dette er SAR

SAR (Specific Absorption Rate) måles ved at en mobiltelefon holdes ved siden av et modellhode for så å måle hvor mye varmeutvikling som strålingen fører til i hodet. Verdien måles i watt per kilo og både EU og Norge tillater maksimalt to W/kg, som er bestemt med en god sikkerhetsmargin til det som regnes som farlig stråling.

De aller fleste mobiltelefoner har en SAR-verdi på under to og regelen er at jo lavere SAR-verdi telefonen din har, dess tryggere er du. Likevel mener ikke Statens Strålevern du har noe å frykte dersom telefonen din viser seg å være en stråleversting.

samsung
samsung

Bør du kjøpe ny telefon?

– Det er ikke nødvending å kjøpe seg ny mobiltelefon selv om den har høy SAR-verdi. Alle mobiltelefoner på markedet holder seg innenfor grenseverdien for SAR. Men dersom folk føler seg tryggere med en telefon som gir lavere stråling, så må de gjerne gjøre det. Selv ville jeg brukt handsfree, sier informasjonsrådgiver i Statens Strålevern, Dag Andreas Fedøy til tv2nyhetene.no.

Statens Strålevern lager ikke egne lister for telefonenes stråleverdier og er ikke spesielt opptatt av dem heller.

– I utgangspunktet følger vi ikke disse listene og gir ingen anbefalinger om hvilke telefoner man bør eller ikke bør kjøpe. Istedet fokuserer vi på å informere om at man bruker mest mulig handsfree, holder mobiltelefonen borte fra kroppen under telefonsamtaler, bruker SMS og sørger for god dekning på mobilen. Dette gir redusert eksponering. SAR-verdien er ikke vårt hovedfokus, sier Fedøy.

Synes du norske myndigheter tar for lett på strålefaren?
Si din mening nederst i artikkelen

sony ericsson T 650i
sony ericsson T 650i

Kritiske til forskning

Særlig anbefales det at barn og unge benytter seg av handsfree, selv om det ikke er dokumentert at barn er mer utsatt enn voksne. Men hjernen til barn er under utvikling og de har et langt liv med mobilbruk foran seg.

Langtidseffekten av stråling er ennå ikke klarlagt. Norges Miljøvernforbund er blant dem som stiller seg kritiske til forskning som konkluderer med at mobilstrålingen mest sannsynlig er ufarlig i det lange løp.

«Vi opplever at miljøer som burde tatt dette opp til seriøs behandling bortforklarer farer, de refererer til industrifinansiert forskning, unnlater å referere fri forskning og latterliggjør målbærere av informasjon de ikke liker. Det begynner nok å gå opp for mange at samfunnet ikke får relevant informasjon fra myndighetene når det gjelder stråling.» skriver forbundet på deres hjemmesider.

– Forskningen som Statens Strålevern benytter seg av er laget av mobilindustrien og selskaper som har en fortjeneste av å fortelle folk at det er ingenting som er farlig, utdyper miljøkriger Kurt Oddekalv overfor tv2nyhetene.no.

– Folk blir syke

Han støtter istedet alternativ forskning med langt dystrere perspektiver.

– Professorer har dokumentert skader i hjernen der strålingen har trukket ut stoffer fra hjernen og skadet membranen. Det har ført til et utall sykdommer, blant annet mistenker man at alzheimer er forårsaket av stråling, sier Oddekalv.

Håper på globalt regelverk

I disse dager holder Miljøvernforbundet en konferanse i Stavanger og Bergen der fagpersoner på feltet håper å kunne forfatte et forslag til elektromagnetisk stråling som vil føre til et globalt regelverk.

Selv bruker Oddekalv kun mobiltelefoner med antenne montert utenpå bilen.

– Jeg har rundt 2000 telefonsamtaler i måneden og jobber hardt med å beskytte meg selv, sier han.

Hvor mye stråler din telefon? SJEKK HELE LISTEN HER