KRITISK: Avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet er kritisk til vaksineringen av langrennsutøverne. Her sammen med helsedirektør Bjørn Inge Larsen. (Foto: Morten Holm)
KRITISK: Avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet er kritisk til vaksineringen av langrennsutøverne. Her sammen med helsedirektør Bjørn Inge Larsen. (Foto: Morten Holm)

Refser H1N1-vaksinering av skistjerner

Folkehelsesjef Preben Aavitsland forstår ikke hvorfor langrennseliten har fått tilgang til svineinfluensavaksinen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før vinterens sesongåpning på Beitostølen var de fleste norske langrennsutøverne ifølge sportssjef Åge Skinstad allerede vaksinert mot svineinfluensaen, noe som får avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til å reagere.

Olympiatoppen har fått øremerket 250 vaksinedoser til utøvere, trenere og ledere, og i flere meldinger på Twitter langer Aavitsland mot idrettsmiljøet.

Han er svært kritisk til at idrettsutøvere prioriteres så høyt.

FORSVARER VAKSINERING: Landslagslege Hans Petter Stokke forsvarer
  vaksineringen av langrennsutøverne
FORSVARER VAKSINERING: Landslagslege Hans Petter Stokke forsvarer vaksineringen av langrennsutøverne

– Ingen før risikogruppene, heller ikke idrettsfolk eller politikere. Helsa til barn med astma er viktigere enn OL-gull ... De fleste norske idrettsutøvere er så langt fra risikogruppe man kan komme. Jeg vet ikke hvordan de har fått vaksine, skriver Preben Aavitsland på sin Twitterprofil.

– Tilhører risikogruppen

Landslagslege Hans Petter Stokke er ikke enig med Aavitsland, og hevder de norske utøverne som er vaksinert befinner seg i risikogruppen – og viser til helsemyndighetenes egne definisjoner.

Han avviser at idrettsutøverne har sneket i vaksinekøen.

– De tilhører risikogruppen, det er bare å se på definisjonene, sier Stokke til tv2nyhetene.no.

Er det sykdommer som astma du da tenker på?

– Ja, flere har astma, svarer landslagslegen, som ikke vil tallfeste hvor mange som sliter med astma, men sier at det er «et høyt tall».

Sportssjef: – Alle er vaksinert nå

Norske helsemyndigheters definisjon av hvilke risikogrupper som prioriteres først, ligger ute på nettsiden www.pandemi.no.

Her heter det at de med kroniske luftveissykdommer – «inkludert astma med behov for stadig legemiddelbehandling eller innleggelser» – og spesielt personer med nedsatt lungekapasitet, kan vaksineres først.

Sportssjef Åge Skinstad bekrefter overfor tv2nyhetene.no at hele langrennstroppen nå har fått H1N1-vaksinen.

– De som fikk den til åpningen på Beitostølen, tilhører risikogruppen – de som har astma. Men jeg har ikke detaljene, det må du ta med Olympiatoppen, sier Åge Skinstad til tv2nyhetene.no.

Olympiatoppen: – Fått hos fastlegen

I en epost til tv2nyhetene.no opplyser Ola Rønsen, sjefslege for OL-teamet, at flere av utøverne har fått vaksinen via fastlegen:

«Olympiatoppen har ennå ikke fått tildelt vaksiner til den norske OL-troppen. Etter to tidligere utsettelser av vaksinelevering, har nå Folkehelseinstituttet meldt at vi vil motta vaksiner fredag når Instituttet sender ut til befolkningen forøvrig.

Noen toppidrettsutøvere har luftveissykdommer som plasserer dem inn i risikogruppene som andre i befolkningen. En del av disse har på eget initiativ oppsøkt fastlege lokalt og blitt vurdert for vaksine. Toppidrettsutøvere har i forbindelse med hard trening perioder med store utfordringer for immunforsvaret. Dette kan gjøre dem ekstra sårbare for komplikasjoner til influensasykdom.

På Beitostølen ble noen av langrennsløperne i risikogruppen vaksinert i samarbeid med lokal lege med tilknytning til langrennslandslaget. Det ble da noen få doser til overs, som måtte brukes innen 24 timer ifølge vaksineretningslinjer. Disse ble da satt på andre utøvere.»