Innenriksminister i Afghanistan Hanif Atmar under pressekonferansen mandag. (Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS)
Innenriksminister i Afghanistan Hanif Atmar under pressekonferansen mandag. (Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS)

Afghanistan: Ny enhet skal bekjempe korrupsjon

Enheten trenes av FBI og Scotland Yard.

President Hamid Karzai er under sterkt press for å slå ned på den omfattende korrupsjonen i Afghanistan.

Enhet med vestlig støtte

Etter massiv kritikk fra USA og deres allierte lanserte myndighetene derfor en ny antikorrupsjonsenhet i dag. Både FBI, Scotland Yard og Interpol har bidratt i oppbyggingen av enheten.

– Den afghanske regjeringen har erklært at det nye programmet mot denne sykelige korrupsjonen er iverksatt, sa innenriksminister Hanif Atmar på en pressekonferanse i Kabul i dag.

Sterkt press

Svært mye av bistanden til Afghanistan havner i feil lommer. I går gikk USAs utenriksminister Hillary Clinton ut og truet Karzai med å stanse all sivil bistand til landet dersom han ikke tar grep.

Også Nederland har truet med å holde tilbake 210 millioner kroner i bistand til landet. I et hemmelig notat advarte USAs ambassadør til Afghanistan, Karl Eikenberry, i forrige uke mot å sende flere soldater til Afghanistan før regjeringen i landet klarer å bekjempe korrupsjon og vanstyre.

Clinton gjorde det i går klart at USA forventer klare resultater.

– Tidligere har det ikke vært en åpen og ansvarlig regjering som har bekjempet korrupsjon og som har levert de tjenester jeg tror det afghanske folket vil ha, og som vi føler de fortjener, sa Clinton.

Gjeninnsettes som president

Karzai tas denne uken i ed etter å ha blitt gjenvalgt som president i skandalevalget tidligere i høst. Den nye regjeringen vil da bli fulgt med argusøyne av omverden for å se om de tar de nødvendige grepene mot korrupsjon