hundeaksjon680
hundeaksjon680

Politiet brøt opp døra og hentet hund med tvang

Oppdretteren tiltalt for grov hundemishandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet slo fredag kveld inn døra til hundeoppdretteren i Hedmark som er tiltalt for mishandling og ulovlig avlivning av flere titalls hunder. Mens Mattilsynet ikke har grepet inn mot hundeholdet bestemte tingretten for andre gang på kort tid at en omplasseringshund kunne hentes ut med makt.

– Hunden har det bra

Oppdretteren kom først ut med den kinesiske nakenhunden. Hun ba alle unntatt namsmannen fjerne seg og sa hunden hadde det bra. Så låste hun seg inne i huset og nektet å utlevere hunden.

Dermed aksjonerte politiet. De slo opp hoveddøra, gikk inn i huset og tvangshentet hunden.

Kritikk mot Mattilsynet

– Det er uforståelig at privatpersoner må gå rettens vei gjennom sivilt søksmål for å få hundene sine utlevert. Både dyrevernet og Mattilsynet burde vært på banen tidligere og brakt disse hundene bort fra forholdene de lever under, sier Robert Voldhuset som er advokat for kvinnen som krevde å få hunden sin tilbake.

Hun omplasserte hunden for et år siden, men fikk aldri beskjed om at oppdretteren var under etterforskning for hundemishandling.

Alvorlig tiltale

Kvinnen ble nylig tiltalt og rettssaken mot henne starter i neste uke. TV2 har tidligere avdekket at hun skaffet seg nye hunder etter at det ble funnet 39 døde hunder på eiendommen hennes og 22 vanskjøttede hunder ble beslaglagt. I reportasjene viste vi en hund som haltet og så dårlig ut. Også da grep retten inn og lot den tidligere eieren hente den. Men det viste seg at hunden var død.

Det er ikke avklart hva som var dødsårsaken.

Hadde sår

Hunden som ble hentet ut i helgen hadde også skader.

– Vi har funnet sår på kroppen og en del gamle og nye arr, sier hundeeksperten Gøril Thomassen som bisto da hunden ble hentet.

– Kan ikke gripe inn

Distriktssjefen i Mattilsynet, Britt Weium, kjente ikke til politiets tvangsbruk mot hundeoppdretteren, da TV2 tok kontakt med henne i dag.

– På våre siste inspeksjoner har dyrevelferden vært tilfredsstillende for de dyrene vi har sett, sier hun.

– Har dere sett alle hundene hun har?

– Det er vanskelig å si

– Men kan dere ikke gripe inn å ta hundene dersom det er fare for mishandling ut fra forhistorien. Altså gjentakelsesfare?

– Slik vi oppfatter regelverket har vi ikke mulighet til å gripe inn, sier distriktslederen.

– Plikter å gripe inn

Dette er ikke advokaten til kvinnen som fikk rettens medhold til å hente ut hunden enig i.

– Vi har altså et mattilsyn og et dyrevern som skal påse at dyrene lever under verdige forhold. Så i denne saken har åpenbart Mattilsynet ikke gjort det de har plikt til, sier Robert Voldhuset.

Venter på eier

Den kinesiske nakenhunden er nå plassert på en kennel inntil tingrettens beslutning er rettskraftig. Forsvareren til hundeoppdretteren vil ikke gi kommentarer før han har fått lest tingrettens kjennelse.