Norske soldater i Meymaneh. (Illustrasjonsbilde) (Foto: Junge, Heiko)
Norske soldater i Meymaneh. (Illustrasjonsbilde) (Foto: Junge, Heiko)

Rødgrønn taushet om Afghanistan

Bare opposisjonspartiene ville svare på TV 2s Afghanistan-spørsmål.

TV 2 sendte i midten av forrige uke syv spørsmål til politikere i Utenriks- og forsvarskomiteen. De utvalgte var Morten Høglund (FrP), Ine Marie Eriksen Søreide (H), Dagfinn Høybråten (Krf), Svein Roald Hansen (Ap), Bård Vegar Solhjell (Sv) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Det er bare opposisjonspartienes medlemmer som har svart så langt.

Det er ikke kjent om Hansen, Solhjell eller Vedum ikke ønsker å svare eller ikke har hatt anledning. De fikk henvendelsen 11. november, men har verken svart på e-posten eller telefonen etter det.

LES OGSÅ: Norge har brukt 9,5 mrd i Afghanistan

Dette er spørsmålene politikerne ble bedt om å svare på:

1. Hva er den viktigste målsettingen med oppdraget i Afghanistan?

2. Hva er mulig å oppnå for Vesten i Afghanistan etter ditt partis vurdering?

3. Hvilke tegn ser du - hvis noen - på at situasjonen er iferd med å forbedre seg/stabilisere seg?

4. Bør valgfusket i Afghanistan få konsekvenser for Vesten og Norges strategi i Afghanistan?

5. Bør Norge ta initiativ til - eller være sentral i - en diskusjon om exit-strategi for Nato i Afghanistan?

6. Canada og Nederland har besluttet å trekke seg ut (2010 og 2011). Bør Norge være blant de første som trekker seg ut - eller blant de siste landene som blir igjen i Afghanistan, sammen med USA?

7. Når er situasjonen "god nok" til at Nato og Norge kan trekkes seg ut av Afghanistan?

Motvirke terrorisme

Ine Marie Eriksen Søreide.  (Foto: Høyre)
Ine Marie Eriksen Søreide. (Foto: Høyre)
Stortingsrepresentant for Høyre og leder utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Marie Eriksen Søreide, sier i sitt svar til Tv 2 Nyhetene at Norge er i Afghanistan for å forhindre at landet igjen kan brukes som en base for å planlegge og utføre angrep mot oss eller våre allierte. Videre vektlegger hun at det er et mål i seg selv å bidra til utvikling og sikkerhet i landet, samt bedre den vanskelig humanitære situasjonen.

Skuffet over Karzai

På spørsmål om valgfusket i Afghanistan bør få konsekvenser, svarer Eriksen Søreide ja.

– Det må blant annet stilles enda strengere krav til korrupsjonsbekjempelse, transparens og bygging av statsinstitusjoner. Det er grunn til å være meget skuffet over Karzais håndtering av valget og at det fant sted omfattende valgfusk.

Les hele svaret fra Ine Marie Eriksen Søreide her

Kulturendringer tar tid

Partileder i Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten er enig med Eriksen Søreide i at den viktigste målsettingen med oppdraget i Afghanistan er å bidra til fred og stabilitet - og hindre at landet blir et arnested for terrorisme som vil true internasjonal fred og sikkerhet.

Dagfinn Høyrbåten, leder i Krf.  (Foto: Scanpix)
Dagfinn Høyrbåten, leder i Krf. (Foto: Scanpix)

Han advarer mot å ha for store forventninger til at endringer skal skje raskt.

– Situasjonen er meget sammensatt og det kan fort bli misvisende å generalisere. Selv om det gjøres framskritt med hensyn til opplæring, trening og kapasitetsutvikling for afghanske styrker og politi, er det langt igjen. Og ulike militante gruppers sabotasje, attentats- og selvmordsaksjoner har til dels økt og tatt nye og farlige former, blant annet ved økende grad av veibomber. Slike aksjoner skjer nå i større deler av landet enn for en tid siden.

Les hele svaret fra Dagfinn Høybråten her

Høglund er oppgitt

– Norge hadde ikke vært i Afghanistan med militære styrker hvis det ikke hadde vært for 11. september, å påstå noe annet er historieforfalsking, mener stortingsrepresentant Morten Høglund fra Frp.

Han synes det er mye som går galt i landet nå.

Frps Morten Høglund.  (Foto: Scanpix)
Frps Morten Høglund. (Foto: Scanpix)
– Jeg blir både oppgitt og frustrert over det vi ser av grove brudd på menneskerettighetene og korrupsjonen som gjennomsyrer landet, sier Høglund. Likevel mener han det er enkelte lyspunkt.

– På enkelte områder har det vært en stor forbedring siden 2001, f.eks når det gjelder utdanning for jenter. Det er også økende grad av investeringer i landet, noe som trekker i riktig retning. Når det gjelder opiumsproduksjonen er det fremskritt i enkelte provinser. Men når det gjelder det helt fundamentale - sikkerhetssituasjonen - så ser jeg ingen forbedringer.

Les hele svaret fra Morten Høglund her

Etter at innslaget ble sendt på TV 2 Nyhetene mandag kveld, tok Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kontakt. <b>Her kan du lese svarene hans om Afghanistan. </b> Tirsdag formiddag svarte også Arbeiderpartiets <b> Svein Roald Hansen om Afghanistan </b>