vaksine (Foto: Bjørn Sigurdsøn)
vaksine (Foto: Bjørn Sigurdsøn)

Håver inn milliarder på H1N1-vaksinering

Legemiddelindustrien tjener godt på at Verdens helseorganisasjon endret på definisjonen av en pandemi.

Se nøye på denne formuleringen:

FØR: En pandemi vil resultere i et «enormt antall døde og syke»,
  sto det tidligere på WHOs nettsider. (Foto: Skjermdump)
FØR: En pandemi vil resultere i et «enormt antall døde og syke», sto det tidligere på WHOs nettsider. (Foto: Skjermdump)

For det er på grunn av endringer i denne setningen at legemiddelindustrien i år vil motta vaksinebestillinger til en verdi av 55 milliarder kroner, hevder den danske avisen Information.

Flere av WHOs influensaeksperter har dessuten befunnet seg i dobbeltroller da de anbefalte bruk av vaksinen, og skal ha tjent på sine råd, ifølge avisens granskning.

Det er den amerikanske investeringsbanken JP Morgan som står bak regnestykket som viser hvor mye legemiddelindustrien vil tjene på at H1N1 er erklært å være en pandemi.

Svineinfluensaen har hittil kostet over 6000 mennesker livet, mens vanlig influensa koster ifølge WHO rundt en halv million mennesker livet i løpet av et år.

Den danske avisen viser til at Verdens helseorganisasjon (WHO) på sin hjemmeside har endret definisjonen av hva en pandemi er, noe som har fått flere forskere til å reagere.

– Merkverdige endringer

Epidemiologen Tom Jefferson, som har jobbet for et uavhengig forskningsinstitutt i Roma i 15 år, sier til avisen at endringene er merkverdige.

– WHO forutså svineinfluensaen i 2005, men det var først da de endret pandemidefinisjonen at de fikk rett, sier Jefferson om at WHO har fjernet formuleringen om at en influensa må forårsake «et enormt antall døde eller syke» for å kalles en pandemi.

En annen forsker ved Massachusetts Institute of Technology har også kritisert definisjonsendringen i det anerkjente britiske legetidsskriftet British Medical Journal:

– Helt siden H1N1 oppsto har beskrivelsen av årsaker og konsekvenser ved en pandemi endret seg i et omfang, der forskjellen mellom vanlig influensa og pandemisk influensa er usikker, skriver Peter Doshi i innlegget i British Medical Journal.

Doshi hevder at det ikke gir mening i å ha en pandemiberedskap hvis sykdommen som utløser beredskapen ikke er mer alvorlig enn de vanlige sykdommene.

WHO: – Ikke offisiell hjemmeside

En talsmann for WHO sier til Information at endringen som ble gjort på WHOs nettside er uproblematisk.

– Man kan tro at hjemmesiden er offisiell, men det er den ikke. Frasen «et enormt antall døde og syke» har aldri vært i The Pandemic Preparedness Guidance, hevder WHO-talsmannen Gregory Härtl overfor Information.

Nettjenesten Internet Wayback Machine viser at formuleringen som nå er fjernet, var på WHOs nettside ihvertfall inntil sommeren 2008.

Nettjenesten har ikke kopier av siden etter sommeren 2008, noe som ikke gjør det mulig å nøyaktig fastslå når endringen ble foretatt.

Klikk her for å se WHOs nettside fra sommeren 2008

Tjente på vaksineråd

Avisen har dessuten gransket om WHOs influensaeksperter har hatt dobbeltroller, og fant ut av flere av dem lønnes av legemiddelindustrien.

Dermed skal industrien ifølge avisens journalister indirekte ha vært med på å påvirke beslutningen om at H1N1-vaksinen er nødvendig.

– Det er bekymringsfullt at mange medlemmer i WHOs komiteer underskriver med andre titler, selv om de faktisk representerer legemiddelindustrien, sier Tom Jefferson til Information.

En av WHO-ekspertene har ifølge en artikkel i vitenskapstidsskriftet Science hatt direkte økonomiske eierinteresser i flere legemiddelfirmaer, og har som den nederlandske regjeringens rådgiver tjent på å anbefale H1N1-vaksinen.

Wolf Dieter Ludwig, som leder legemiddelkommisjonen i den tyske legeforeningen mener at europeiske myndigheter har havnet i lomma på legemiddelfirmaene på grunn av svineinfluensaen.

– Myndighetene har falt for en kampanje fra legemiddelfirmaene, som simpelthen vil tjene penger på en ikke-eksisterende trussel, uttalte Ludwig til Der Spiegel for en tid tilbake.