Mosjonen svikter allerede på skolen. (Foto: TV 2)
Mosjonen svikter allerede på skolen. (Foto: TV 2)

Det fysiske forfallet starter i barneskolen

Seks av ti gymlærere i grunnskolen har ikke faglig kompetanse. Og nordmenns fysiske forfall starter for alvor i barneskolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen. lover å aktivisere barn og unge mer i skolen. Og mener foreldre også må skjerpe seg.

Fysikken til nordmenn brytes gradvis ned. Jo eldre vi blir, jo dårligere står det til. Forfallet starter i barneskolen hvor de fleste niåringer er så fysisk aktive som våre helsemyndigheter mener man bør være.

Har du spørsmål om trening og helse? Professor Sigmund A. Andersen svarer på dine spørsmål i nettmøte mandag.

Her kan du sende inn dine spørsmål.

Ny rapport viser at hele åtte av ti tjueåringer derimot beveger seg så lite, at det truer helsen. Et urovekkende utvikling, mener Helsedirektoratet.

Ikke løpt på mange år

Dette bildet kjenner kroppsøvingslærer Erling Werner godt igjen:

– Ja, det finnes faktisk norske gutter på 17 år, som ikke har noe fysisk eller medisinsk begrensning, og som sier at de ikke løpt på mange år. Det er trist, sier kroppsøvingslærer Erling Werner.

Dette er unntakene, men også et skremmende bilde på en utvikling som TV 2 presenterte lørdag. En grundig rapport fra Helsedirektoratet viser at svært mange barn forfaller fysisk.

Undersøkelser viser at det starter ved ni års alderen. Her er åtte av ti barn aktive nok, men så viser statistikken en stygg utvikling, fram til tyveårsalder. Her avsløres det at kun to av ti er aktive nok. Og dette er relativt stabilt fram til pensjonsalder.

Sjekk hvilken landsdel som er flinkest til å trene her

Ti høyskoler og universitet står bak undersøkelsen, og ekspertene konkluderer med at støtet må settes inn mot barne- og ungdomsskolen.

Seks av ti uten god kompetanse

– Det vi vet er at ca. 60 prosent av alle kroppsøvingslærere på det laveste trinnet, altså første møte som barn har med organisert idrett i skolesammenheng, der er ikke lærerne godt nok kvalifisert. Og det tror jeg kan være mye av forklaringen, forteller Werner.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen lover å forandre det som nå er blitt en nasjon av voksne stillesittende nordmenn.

– Det er veldig alvorlig at vi sitter så mye stille i dette landet og at det særlig skjer i tidlig ungdom. Skolen har gjort mye og skal gjøre mer i forhold til å få aktivisert barn og unge. Og vi vet at vi trenger lærere med bedre kompetanse i gym, sier Kristin Halvorsen til TV 2 Nyhetene.

Hun lover dermed flere kompetente kroppsøvingslærere og økt fokus på kroppsøving i skolen. Men statsråden har en klar melding til foreldre også:

– Foreldre og barn må også følge opp selv, for det er ikke sikkert skolen kan kompensere den tiden vi ellers sitter stille. En time fysisk aktivitet bør vi ha alle sammen hver dag, skole gjør masse og det skal vi fortsette med, forsikrer Kristin Halvorsen.