Kvakksalvere_680 (Foto: TV 2)
Kvakksalvere_680 (Foto: TV 2)

– Norge har et kvakksalverproblem

Det er fritt fram for livsfarlige kvakksalvere i Norge, mener flere kritikere.

I april avdekket TV 2 at fem kreftpasienter døde etter å ha nektet å motta medisinsk behandling som kunne ha reddet dem. De alternative behandlerne som hevdet kreften kunne fjernes, er ikke stoppet.

Det er fritt fram for farlige kvakksalvere i Norge, mener mange
  kritikere. (Foto: TV 2)
Det er fritt fram for farlige kvakksalvere i Norge, mener mange kritikere. (Foto: TV 2)

Feltet er helt ute av kontroll, mener Gunn Hild Lem, enken etter Steinar Lem.

Den tidligere lederen av Framtiden i Våre Hender fikk daglige tilbud om å få kurert kreften han til slutt døde av tidligere i år.

– Jeg vil absolutt si at vi har et kvakksalverproblem så lenge vi tillater åpenbar kriminell virksomhet, sier Lem til TV 2.

– Jeg opplevde det som veldig stressende. Vi fikk så mye som ti henvendelser om dagen. Det mest stressende er konspirasjonsteorier om at sykehus og cellegift ikke hjelper. Mens de selv ikke sier noe om bivirkninger ved sine egne behandlinger, fortsetter hun.

– Føler han var med på å drepe søsteren min

TV 2 har i en serie reportasjer fortalt hvordan et stort antall alternative behandlere lover å kurere alvorlige sykdommer. Også andre medier har laget en rekke lignende saker, i flere tilfeller er pasienter blitt alvorlig skadet.

En Zapper. (Foto: TV 2)
En Zapper. (Foto: TV 2)
I oktober viste TV 2 at stadig flere alternative behandlere bruker såkalte zappere som de hevder kan kurere alle sykdommer. Zapperne skal angivelig ta knekken på alt fra kreft til hiv til MS ved hjelp av små elektriske støt.

LES OGSÅ: Her er boksen som skal zappe bort kreft og aids

– Slike påstander er dundrende ulovlige, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til TV 2 Nyhetene.

TV 2 har også fortalt om teoriene til den tyske kvakksalveren Ryke Geerd Hamer. Hamer er dømt til fengselsstraff i flere land, for ulovlig behandling. Fem norske pasienter døde etter at de fulgte hans metode som går ut på å tenke seg frisk fra kreft.

Terje Fjeldheims søster døde av kreft fordi hun trodde på Hamers
  metoder og takket nei til kreftbehandling. (Foto: TV 2)
Terje Fjeldheims søster døde av kreft fordi hun trodde på Hamers metoder og takket nei til kreftbehandling. (Foto: TV 2)

Terje Fjeldheims søster, Elsemarit Fjeldheim, trodde på Hamers metoder og takket nei til kreftbehandling, til tross for gode prognoser. Hun døde senere av sykdommen.

I dag mener Terje at Hamer har bidratt til at søsteren døde.

– Jeg føler at han har vært med på å drepe søsteren min, sier han til TV 2 Nyhetene.

– Et samfunnsproblem

Regjeringsadvokat Ingrid Skog Hauge er også krystallklar på at Hamers virksomhet ikke er forenlig med god medisinsk praksis.

– Hamer forfekter en lære som fraråder vanlig behandling, stråling og cellegift, uttalte hun til TV 2 Nyhetene i forbindelse med en rettssak Hamer var involvert i april.

Olav Mella, avdelingsdirektør for kreftavdelingen ved Haukeland sykehus i Bergen, er bekymret.

– Vi har sett pasienter, kreftpasienter, som har avsluttet aktiv behandling og begitt seg inn på alternativ udokumentert behandling, og hvor pasientene har fått forverring av sykdommen og faktisk også dødd. Sånn sett er dette et samfunnsproblem, sier han til TV 2.

Harald Tom Nesvik (Frp) er klar på hva som bør gjøres.

– Sjarlataner som bryter loven må straffeforfølges og fjernes fra markedet, mener den tidligere lederen av helsekomiteen.

Stopper ikke virksomheten

Flere pårørende forteller til TV 2 at kreftsyke i deres familier ble rådet til å avslutte behandling fordi de heller kunne tenke seg friske. Dersom slik rådgivning får preg av behandling, er det klart ulovlig.

¿ Kom dere ut, beordret Bent Madsen TV 2 da TV 2 oppsøkte Hamers
  tilhengere på et konferansehotell i Tønsberg. (Foto: TV 2)
¿ Kom dere ut, beordret Bent Madsen TV 2 da TV 2 oppsøkte Hamers tilhengere på et konferansehotell i Tønsberg. (Foto: TV 2)

TV 2 oppsøkte derfor Hamers tilhengere på et konferansehotell i Tønsberg, for å se om virksomheten likevel fortsetter. Det gjør den, helt åpenlyst.

TV 2 ble raskt kastet ut fra møtet der vi konfronterte Bent Madsen og Dagfrid Kolås med at de ikke har stoppet virksomheten, selv etter fem dødsfall.

– Dere manipulerer og fordreier sannheten, mener Madsen, som også beskylder TV 2s reporter for å være voldelig og hatefull.

Dermed fortsetter Hamers tilhengere å fortelle stadig nye mennesker om hvordan man kan tenke seg frisk fra kreft.

– Et veldig sinne

Noen unnskyldning får ikke de pårørende.

Enken etter Steinar Lem, Gunn Hild Lem er sint på de tilbyderne
  av alternativ behandling som krever penger for tomme løfter. (Foto: TV
  2)
Enken etter Steinar Lem, Gunn Hild Lem er sint på de tilbyderne av alternativ behandling som krever penger for tomme løfter. (Foto: TV 2)
– Det er ikke tvil om at mange av tilbyderne av alternativ behandling har sett at kreftsyke er en gruppe som stiller lite krav, og som har et veldig stort ønske om å håpe, og derfor er villige til nesten hva som helst. Og det er ganske kynisk. Jeg synes ikke alle kan skjæres over en kam. Noen har et ekte engasjement og en tro på å hjelpe syke mennesker. Men overfor de som ikke sjekker noen gang om det de lover holder mål og ikke setter seg inn i hvordan det går med pasientene sine. Og som bare lover og lover. Og særlig de som ganske bromfritt tar penger for falske løfter, de syns jeg jo burde straffes. Det må være kriminelt. Jeg føler et veldig sinne, avslutter Gunn Hild Lem.