Den norske legen Terje Erlid besøkte Moland og French i fengselet søndag. (Foto: Frode Hoff, Tv 2)
Den norske legen Terje Erlid besøkte Moland og French i fengselet søndag. (Foto: Frode Hoff, Tv 2)

Norsk lege: – Moland ikke frisk

Den norske legen Terje Erlid har undersøkt Moland.

– Moland er ikke frisk nok til å møte i retten, sier Terje Erlid til TV 2 Nyhetene.

Legen var i fengselet søndag og snakket både med Tjostolv Moland og Joshua French. Begge to har vært syke under fengselsoppholdet.

LES OGSÅ: French er blitt syk i fengselet

Den norske legen betegner French sin nåværende helsesituasjon som bra, men Erlid er bekymret for Molands mentale helse. Han frykter at Moland kan få tilbakefall og at det kan ta lang tid før han blir frisk.

– French ser veldig bra ut, synes jeg. Han har veldig god kontroll. Moland er jeg litt mer usikker på, sier Erlid.

– Hva er det med Molands tilstand som bekymrer deg?

– Jeg tror han er veldig preget av det han har vært gjennom. Og det kan fortsatt prege ham en god stund fremover. Derfor mener jeg det er uforsvarlig å dra ham inn i retten slik som tilstanden hans er, sier han.

Les Fredrik Græsviks blogg: «Fangenes Gud»

Skriver rapport til UD

På grunn av den korte tiden Erlid hadde til rådighet i fengselet, klarer han ikke å stille noen diagnose for Moland. Men han vil nå skrive en rapport som han vil gi til Utenriksdepartementet.

Den norske legen er i Kongo på eget initativ. Han tok kontakt med predikant Rune Edvardsen og tilbød seg å bli med på turen.

Ble friskmeldt av dommer

Tjostolv Moland ble alvorlig malariasyk i fengselet. 22. oktober han innlagt på sykehuset i Kisangani, og ankesaken mot de to dødsdømte nordmennene ble utsatt. Men etter at dommer Pascal Moliba under et besøk på sykehuset, så Moland spille sjakk og snakke med folk rundt seg, friskmeldte han nordmannen.

Og tirsdag denne uken måtte nordmennene igjen møte i retten, til tross for at en spesialist som undersøkte Moland dagen før, slo fast at han var for syk til å møte i retten.

TV 2s reporter Fredrik Græsvik er i Kisangani. Følg ham på twitter.