Avgift på biodiesel vil gjøre Oslos buss-satsing 65 milloner kroner dyrere. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
Avgift på biodiesel vil gjøre Oslos buss-satsing 65 milloner kroner dyrere. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

– Regjeringen stanser klimavennlige busser

Ny avgift gjør Oslos miljøsatsing for dyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forslaget i statsbudsjettet om avgift på biodiesel vil koste hovedstaden 65 millioner kroner. Dermed kan Oslo kommunes storsatsing på klimavennlige busser bli stanset av regjeringen.

Vil bli flinkest i klimaklassen

– Vi vil at bussene skal kjøre 100 prosent på biodiesel i sommerhalvåret og 30 prosent ellers i året. Vi har kommet veldig langt i dette nå, sier byråd for miljø og samferdsel, Jøran Kallmyr (Frp) til TV 2 Nyhetene.

Byråd for miljø og samferdsel, Jøran Kallmyr (Frp) frykter at avgift på biodiesel vil tvinge Oslo kommune til å parkere klimasatsingen.

Men forslaget i statsbudsjettet om å innføre avgift på biodiesel blir svært kostbart for hovedstaden.

– Det fører til at vi ikke kan gjennomføre denne miljøsatsingen. Vi kan ikke tape 65 millioner, da må vi legge ned mange bussruter, men det vil vi ikke, fordi da vil mange velge bilen i stedet, sier Kallmyr.

LES OGSÅ: Venstre går til krig for biodiesel

Allerede da statsbudsjettet ble lagt fram for en måned siden, lovet daværende finansminister Kristin Halvorsen å vurdere avgiften på nytt.

Bio-motstand i Arbeiderpartiet

Men miljøforkjemperne frykter at SV-lederen møter sterk motstand i regjeringen.

– Det er ikke tvil om at sterke krefter i Arbeiderpartiet har ønsket en slik avgift i lengre tid. Og vi har heller ikke noen fra Arbeiderpartiet gå ut og ta avstand fra en avgift på biodiesel, slik representanter for SV og Sp har gjort, sier Einar Håndlykken. daglig leder i miljøstiftelsen Zero.

Blir avgiften på biodiesel vedtatt, skjer det i så fall rett før klimatoppmøtet i København.

– Dette er et veldig viktig klimatiltak. Rett før møtet i København vil det være en fallitterklæring fra regjeringen, sier Håndlykken.

Vil ikke kommentere

Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen, som leder Stortingets finanskomité, vil ikke kommentere om et vedtak om avgift på biodiesel vil svekke regjeringens troverdighet i klimasaken

– Denne saken må vi komme tilbake til. Siden saken ligger til behandling i Stortinget, synes det er unaturlig å kommentere saken før vi har konkludert internt, sier Micaelsen.