Mathilde Moland har flere ganger besøkt sin sønn Tjostolv i fengselet i Kisangani. (Foto: TV 2)
Mathilde Moland har flere ganger besøkt sin sønn Tjostolv i fengselet i Kisangani. (Foto: TV 2)

Mathilde Moland møtte enken i Kongo

– Et sterkt møte, forteller hun.

Tjostolv Molands mor Mathilde er på plass i Kisangani. Fredag fikk hun møtte sin dødsdømte sønn for første gang på elleve måneder.

– Det gikk mye bedre enn jeg hadde trodd. Tjostolv felte noen tårer, og jeg må få lov til å felle noen gledestårer og, sa Mathilde Moland etter besøket i fengselet.

Les mer: Tårevått gjensyn med dødsdømt sønn i Kongo

Møtte enken

Lørdag møtte hun enken til sjåføren Abeidi Kasongo som ble skutt i Kongo.

– Det var et sterkt møte, forteller Mathilde Moland til TV 2 Nyhetene.

Fredag fortalte enke Bibish Olendehi til TV 2 at hun skjønner at det er flere ofre i denne saken, og tenker spesielt på Mathilde Moland.

Men Olendehi er overbevist over at det var Tjostolv Moland som drepte hennes mann.

Kontakt på høyt nivå

Over helgen får Mathilde Moland kanskje treffe kona til Kongos president Joseph Kabila. Misjonsleder Rune Edvardsen har store forventninger til et slikt møte.

– Vi har jobbet lenge i forhold til presidenten her nede, og kona har vært inne i bildet. Nå hører vi at det har vært kontakt og at hun kanskje kan være interessert i å møte Mathilde Moland. Får vi det til, vil det være en fantastisk fin markering, sa Edvardsen i et direktesendt intervju med TV 2-medarbeider Fredrik Græsvik lørdag formiddag.

Fredrik Græsvik rapporterte direkte fra Kisangani lørdag formiddag.
Fredrik Græsvik rapporterte direkte fra Kisangani lørdag formiddag.

Edvardsen tror morens tur til Kongo kan være med på å påvirke saken.

– Tror du det kan påvirke den politiske interessen for denne saken i Kongo?

– Jeg tror det er veldig viktig at denne saken blir menneskeliggjort. Ved at to mødre møter hverandre igjen, gjør at de kommer nær på på en helt annen måte. Det er Afrikas kultur, familien er veldig sterk, sier Edvardsen.

Sterkt gjensyn

Også lørdag er Mathilde Moland i fengselet hos sønnen. Fredag hadde hun med seg flere ting til Tjostolv, blant annnet et lite album med famiiebilder. Men det første møtet ble nokså kort, så hun gledet seg til å få mer tid med sønnen lørdag.

– Nå var det jo mange tilskuere som overvar dette. Selv om de ikke skjønte hva vi sa, så var det ikke så veldig personlig, sa Mathilde Moland etter fredagens møte.