Regjeringen sier at de satser på skole, men stadig flere kommuner kutter nå i skolebudsjettene.  (Foto: TV 2)
Regjeringen sier at de satser på skole, men stadig flere kommuner kutter nå i skolebudsjettene. (Foto: TV 2)

Skoler ofres over hele landet

Regjeringen sier at de satser på skole, men stadig flere kommuner kutter nå i skolebudsjettene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En gjennomgang TV 2 har gjort, viser at mange kommuner går nå svært magre tider i møte.

Da den rødgrønne regjeringen fikk makta i 2005, lovet de en storstilt satsing på kommuneøkonomi.

– Det er enda mer skjønner dere, sa en sprudlende Senterpartileder Åslaug Haga da den rødgrønne regjeringen presenterte sin politikk etter valgseieren i 2005.

Pengene kom allerede i 2006, men etter det har det vært magrere år for norske kommuner.

Planlegger å legge ned fire skoler

I 10 år har Bjørn Gudbjørgsrud vært direktør i kommunenes interesseorganisasjon, KS.

– 2006, det var et gigantisk økonomisk år for kommunene. Det var nok mange kommuner som la seg for høyt på utgiftene det året og som da har hatt problemer med å tilpasse økonomien sin etter det, sier Gudbjørgsrud til tv2nyhetene.no

Nå er den tidligere KS-direktøren rådmann i Nes kommune på Romerike. Da han fredag la han fram kommunebudsjettet for neste år, inneholdt det kraftige kutt på flere områder.

– Det vi foreslår helt konkret neste år er å legge ned fire skoler og ta en del sykehjemsplasser, sier Gudbjørgsrud til tv2nyhetene.no.

Skolene som er foreslått nedlagt er Vormsund, Jerpestad, Framtun og Opaker. I tillegg foreslår rådmannen i Nes å legge ned en barnehage og kutte flere plasser i eldreomsorgen.

Truet av nedlegging igjen

I fjor vant foreldrene ved Vormsund skole dragkampen, nå truer nedleggingsspøkelset på nytt.

– Jeg synes det er tungt, tøft. Barna vil gjerne gå på den skolen de har gjort, sier Janicke Strøm som er leder for FAU ved Vormsund skole.

En lang rekke kommuner presenterer i høst budsjetter som inneholder kutt i skolesektoren. Lillehammer, Gjøvik, Tvedestrand og Svelvik er blant de store kommunene hvor det er foreslått å legge ned flere skoler.

Porsgrunn kommunestyre vedtok denne uken å legge ned fem skoler.

LES OGSÅ: Fem skoler legges ned

I en lang rekke kommuner er det også foreslått å kutte i antall lærerstillinger og i antall undervisningstimer i skolen.

– Henger ikke sammen

Kuttene i Skole-Norge står i skarp kontrast til uttalelser fra statsråd i Kunnskapsdepartementet, Kristin Halvorsen (SV) som har lovet å satse på skolen.

Det reagerer foreldrene ved den nedleggingstruede Vormsund skole på.

– Det rikspolitikerne snakker om er idealisme, det henger ikke sammen med økonomien i mange kommuner, det er jo et dilemma, sier tidligere FAU-leder Vera Holm til tv2nyhetene.no.

Den store pengeinnsprøytingen i norske kommuner regjeringen foretok i 2005 var ingen klok strategi, mener tidligere direktør i KS, Bjørn Gudbjørgsrud.

– Det var nok godt ment, men jeg tror det ville vært klokere å spre de pengene ut over fire år. Da hadde vi sluppet de brå fallene som vi ser at en del kommuner sliter med nå, sier Gudbjørgsrud.

Som rådmann i Nes er han pålagt å legge fram et budsjett i balanse, ettersom kommunen sliter med store underskudd på sine budsjetter.