Mathilde Moland har flere ganger besøkt sin sønn Tjostolv i fengselet i Kisangani. (Foto: TV 2)
Mathilde Moland har flere ganger besøkt sin sønn Tjostolv i fengselet i Kisangani. (Foto: TV 2)

Tårevått gjensyn med dødsdømt sønn i Kongo

Mathilde Moland møtte sønnen Tjostolv Moland i fengselet fredag ettermiddag.

– Det gikk mye bedre enn jeg hadde trodd. Tjostolv felte noen tårer, og jeg må få lov til å felle noen gledestårer og, sa en tårevåt Mathilde etter å ha besøkt sønnen i fengselet i Kisangani.

Fredag ettermiddag fikk Mathilde Moland treffe sønnen sin for første gang på elleve måneder. Hun hadde med seg flere ting som hun fikk overrekke til sønnen, blant annet et lite album med familiebilder.

– Det synes han var veldig, veldig gildt og det var sterkt for han.

Moren hadde også med seg noen bøker til sønnen.

– Gjett om jeg gleder meg

Før det etterlengtede møtet var Tjostolv Moland glad for at han skulle få møte moren igjen, for første gang på nesten ett år.

Rune Edvardsen og Mathilde Moland reiste fra Kjevik torsdag
  morgen til Kongo. (Foto: Schrøder, Tor Erik/Scanpix)
Rune Edvardsen og Mathilde Moland reiste fra Kjevik torsdag morgen til Kongo. (Foto: Schrøder, Tor Erik/Scanpix)

– Gjett om jeg gleder meg til å se mamma, sa en opplagt Tjostolv Moland til TV 2 Nyhetene fredag.

Les Fredrik Græsviks siste blogginnlegg: «Mamma i fengselet»

Rundt klokken 16.20 dro Mathilde Moland inn i fengselet. Møtet fredag ettermiddag varte ikke lenger enn en et snaut kvarter, og Mathilde Moland sier at hun gleder seg til å besøke sønnen sin igjen på nytt lørdag.

– Jeg gleder meg til å prate med han i mer fredelige omgivelser i morgen, for nå var det jo mange tilskuere som overvar dette. Selv om de ikke skjønte hva vi sa, så var det ikke så veldig personlig, sier hun.

Mathilde Moland landet ved 10-tiden fredag formiddag i Kisangani etter å ha vært på reisefot i et døgn. Hun valgte å ikke reise til rettslokalet hvor sønnen og medtiltalte Joshua French forklarte seg for militærtribunalet.

Det er predikant Rune Edvardsen som har ordnet møtet mellom mor og sønn. Mathilde Moland skal etter planen være i Kisangani til mandag.

Var bekymret

Drapstiltalte Tjostolv Moland ble onsdag fraktet tilbake til fengselet i Kisangani, etter å ha tilbrakt lengre tid på sykehus.

Før avreise til Kongo sa Mathilde Moland at hun var bekymret før møtet med sønnen.

– Ja, jeg er veldig bekymret. For det første hadde han det hardt med malaria, og nå dette psykiske som har veldig gått opp og ned.