Pål Refsdal (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Pål Refsdal (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Taliban: – Pål Refsdal lovet å misjonere for islam

Kilder i Taliban sier Pål Refsdal lovet å legge ut på to misjonsreiser for å spre budskapet om islam.

Torsdag fortalte TV 2 Nyhetene at Pål Refsdal konverterte til islam for å bli satt fri. Fredag har kilder i Taliban fortalt om detaljene rundt konverteringen.

Misjonsreiser

Refsdal skal ifølge kommandant Dawran i Taliban-gruppen i Watapur ha avsagt trosbekjennelsen. Deretter skal han ha lovet å være med på en fire måneders misjonsreise.

Han skal også ha sverget til Allah på at han skal være med på en ny runde med misjonering - en ettårig misjonsreise, der han skal forlate familien og reise rundt og predike islam.

Talibankildene til TV 2 sier konverteringen skal ha skjedd frivillig. Men etter det TV 2 kjenner til kan stammeledere ha foreslått for talibanlederne å be ham konvertere til islam, slik at han dermed ikke lenger kunne holdes fanget.

Johnsen reiste hjem

Pål Refsdal er fortsatt i Kabul sammen med ISAF-styrkene, hvor han blir debriefet. Kollegaen Kjetil Johnsen fra Novemberfilm reiste hjem fra Kabul fredag formiddag.

Kjetil Johnsen satt fredag ettermiddag på flyet fra Kabul, og har lagt ut en beskjed på nettsidene til Novemberfilm om at Refsdal-saken ikke vil bli kommentert videre. Hans kollega Tomm Christiansen sier han ikke vil kommentere misjonsreisene til Pål Refsdal.

Frilansjournalisten Pål Refsdal ble torsdag sluppet fri etter at han før helgen ble kidnappet i Kunar-provinsen på grensen mellom Afghanistan og Pakistan. Refsdal ble kidnappet sammen med sin tolk.

Pål Refsdal var i Afghanistan som frilansjournalist for å lage dokumentarfilmen «Den andre siden» da han ble tatt til fange av Taliban-soldater.