skoleopprør porsgrunn (Foto: TV 2)
skoleopprør porsgrunn (Foto: TV 2)

Fem skoler legges ned

Innbyggerne i Porsgrunn raser etter det kontroversielle vedtaket. Spesielt siden kommunen har én milliard kroner på bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 33 grunnskoler rundt om i landet står nå i fare for å bli lagt ned. Det viser en undersøkelse TV 2 har gjort.

Bare i Porsgrunn ble fem skoler vedtatt nedlagt torsdag kveld. Innbyggerne er rasende, for kommunen har både penger og skriftlig avtale om at skolene skulle bestå.

Protesterte mot politikerne

Torsdag møtte et tusentall mennesker opp foran rådhuset for å protestere mot planene.

Reaksjonene er sterke, særlig etter at politikerne tidligere har lovet skriftlig å la disse skolene få leve.

– Ikke bare Arbeiderpartiet, men også Høyre og KrF har brutt avtalen som ble inngått ved forrige valg. Den var såpass konkret at grendeskolen skulle bevares i inneværende periode, sier Tore Buer (Sp), som sitter i kommunestyret.

Sparer ti millioner

Nedleggelsen av de fem skolene vil spare kommunen for ti millioner kroner. Kommunen påstår nemlig at de ikke har penger til disse skolene.

– Vi mangler penger. Og det er press på hver krone. Vi har bortimot én milliard på bok, men disse pengene står på fond og de bruker vi inn i driften, sier ordfører Øystein Beyer (Ap) til TV 2 Nyhetene.

For det finnes altså penger. Porsgrunn kommune har blant annet planlagt et kulturhus til 220 millioner kroner.

– Vi har satt av 100 millioner kroner, men kulturhuset kommer på en 220 millioner kroner, innrømmer ordføreren.

– En sorgreaksjon

Nå reagerer partiveteran Randi Berntsen, som har vært medlem av Ap i snart 50 år. Nå vil hun melde seg ut.

– I hvert fall Porsgrunn Arbeiderparti klarer jeg ikke være med i lenger. Denne saken går veldig inn på meg. Det er en sorgreaksjon, faktisk, sier hun.

Porsgrunn er ikke alene om å legge ned skoler. Tirsdag var TV 2 i Svelvik kommune, der rådmannen vil legge ned Tangen og Berger skole.

Ingen trøst fra Kristin

Og flere blir det. Minst 33 grunnskoler er eller står i fare for å bli lagt ned. Det viser tall TV 2 har hentet inn. Trolig blir lista enda lenger når kommunebudsjettene for neste år er vedtatt.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen, som selv er fra Porsgrunn, har ingen trøst å gi.

– Disse skolesakene engasjerer alltid veldig. Det er fordi det handler om nærmiljøet og ungenes muligheter. Men jeg kommer ikke til å blande meg inn i de enkelte debattene, heller ikke om Porsgrunn, sier Halvorsen til TV 2.

Forstår frustrasjonen

I forrige uke besøkte hun Utdanningsforbundet.

– Det er noe veldig skummelt med pedagoger. De tar imot deg på en måte som gjør deg skrekkslagen over å skuffe, sier kunnskapsministeren.

Men nå må hun kanskje skuffe lærerne.

– Forstår du frustrasjonen som er blant elever, lærere og foreldre?

– Det forstår jeg veldig godt. Men jeg kan ikke sitte i Oslo og avveie et spørsmål de først og fremst har kunnskap om i de lokalmiljøene det gjelder. Den vurderingen må de gjøre lokalt, avslutter Halvorsen.