furuholmen_680
furuholmen_680

Furuholmen: – Moland har tatt på seg en martyrrolle

Ønsker at Tjostolv Moland og Joshua French får hver sin forsvarer under fortsettelsen av ankesaken.

Drapstiltalte Tjostolv Moland tilbrakte natten i fengselet og får ikke lenger behandling på sykehus. Under ankesaken i Kisangani onsdag hyllet Moland opprørslederen Laurent Nkunda, også kjent som «Slakteren fra Kisangani».

Kongo-ekspert Morten Bøås har tidligere sagt at det kunne være en mulighet at de to nordmennene ville bli benådet av presidenten, men at det blir svært vanskelig etter Molands uttalelser onsdag.

– I den grad en syk Moland ville fått noe sympati her, så forsvant den ut av sekken når dette Nkunda-spøkelset dukket opp i retten i går. Det Moland da gjorde var å uttrykke åpen støtte til en opprørsleder som representerer minoritetsgruppen i Øst-Kongo og en opprørsleder som er relativt hatet og fryktet blant majoritetsbefolkningen og som ikke er spesielt populær blant de som sitter ved makten i Kisangani, sier Morten Bøås i torsdagens Tabloid på TV 2.

Kongo-ekspert Morten Bøås og advokat Morten Furuholmen under
  torsdagens Tabloid-sending. (Foto: TV 2)
Kongo-ekspert Morten Bøås og advokat Morten Furuholmen under torsdagens Tabloid-sending. (Foto: TV 2)

– Selvdestruktiv

Nordmennenes norske advokat, Morten Furuholmen, sier at Moland er så syk at han aldri skulle stått i rettssalen, og sier nordmannen er selvdestruktiv.

– Han er sinnslidende, og hva som foregår oppe i hodet på Moland kan han vel knapt svare for selv. Dette er det beste eksempelet på at man selvfølgelig aldri skulle tillatt at en syk person står i en rettssal, og dette er vel det beste eksempelet på at han er sinnslidende, sier Furuholmen.

– Jeg tror at han er så selvdestruktiv at han nå egentlig har forestilling om å lide en form for martyrdød. Jeg tror han tenker selv at han vil bli værende i Afrika, ikke hjem til Norge, og at han jobber mot seg selv, og i realiteten også i verste fall, drar sin gode venn Joshua French med seg i dragsuget, sier Furuholmen.

Vil få inn to forsvarere

Furuholmen og hans partner Marius Dietrichson har torsdag vært i kontakt med André Kibambe, som tidligere var forsvarer for de to nordmennene.

Joshua French og Tjostolv Moland (t.h.) lytter til sin forsvarer,
  advokat André Kibambe, på første dag av rettssaken mot de to nordmennene.
  (Foto: VATN, Vegar K./SCANPIX)
Joshua French og Tjostolv Moland (t.h.) lytter til sin forsvarer, advokat André Kibambe, på første dag av rettssaken mot de to nordmennene. (Foto: VATN, Vegar K./SCANPIX)

– Vi vil få han inn fra Kinshasa, fordi vi mener nå at det er kanskje riktig at hver av disse tiltalte har sin egen advokat. Ikke det at jeg tror det kommer til å hjelpe i nevneverdig grad, men det er nødvendig at vi nå følger saken dag for dag for det er veldig dramatisk det som skjer, sier Furuholmen.

Molands mor til Kongo

Torsdag morgen dro Molands mor, Mathilde Moland, fra Kristiansand til Kongo i håp om å få treffe sønnen.

– Der venter en syk sønn som nå er tilbakeført fra sykehuset til fengselet. Hun møter også en ganske spent stemning og mange aktører som har frykt både for sin egen sikkerhet, og også sikkerheten til Moland og French. Så hun kommer på et tidspunkt som vil være veldig nyttig for sønnen og henne selv, men som er uoversiktlig og bekymringsfullt, sier den norske advokaten.

Les Fredrik Græsviks siste blogginnlegg: «Mammas reise til Kongo»

Torsdag var det Joshua Frenchs tur til å forklare seg i ankesaken i Kisangani i Kongo. Han gjentok at bilen de to drapsdømte nordmennene leide, ble angrepet av ukjente personer med våpen.