Joshua French vil få frem sin side av saken, og vil legge ut det han hevder er sannheten på nett.  (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)
Joshua French vil få frem sin side av saken, og vil legge ut det han hevder er sannheten på nett. (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)

Joshua French forklarer seg i retten

Torsdag var det drapsdømte Joshua Frenchs tur til å forklare seg i ankesaken i Kisangani i Kongo.

Han gjentok at bilen de to drapsdømte nordmennene leide, ble angrepet av ukjente personer med våpen.

– Vi ble angrepet 109 kilometer utenfor Kisangani. Vi ønsket å kjøre til Nyanya så vi kunne kommunisere med ambassaden om hva vi hadde blitt utsatt for, sa French ifølge Dagbladet.no. French og Tjostolv Moland er dømt for drap på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai i år.

LES OGSÅ: Moland hyllet «Slakteren fra Kisangani» i retten

Advarte diplomatene

Rettsmøtet mot drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French startet torsdag med at dommeren ga de norske og britiske diplomatene som er til stede, en advarsel for å legge seg opp i håndteringen av fangene, opplyser advokat Marius Dietrichson til NTB. Dietrichson er i Kongo og fungerer som juridisk rådgiver for de to drapsdømte nordmennene.

Han opplyser at han ikke får snakke med de to i retten, og han kan derfor ikke si noe mer om hva slags form de er i. Tirsdag sa Dietrichson at Moland fremdeles var svært psykisk syk, men onsdag ble han av dommeren i militærdomstolen nektet å uttale seg negativt om Molands psykiske helse.

Tilbake i fengselet

Drapsdømte Tjostolv Moland tilbrakte natten i fengselet og får ikke lenger behandling på sykehus. Utenriksdepartementets representant i Kisangani, Elisabeth Slåttum, opplyser til VG Nett at Moland etter rettsdagens slutt onsdag ble fraktet til sykehuset fordi fengselet ikke hadde ledig rom til ham. Da de kom til sykehuset var det imidlertid heller ikke ledig rom der – det gamle rommet til Moland var gitt til andre syke. Det hele løste seg da fengslet likevel fikk frigjort plass til nordmannen. Ifølge Slåttum er Moland fornøyd med å være tilbake i fengselet.

Torsdag morgen dro Molands mor, Mathilde Moland, fra Kristiansand til Kongo i håp om å få treffe sønnen. (©NTB)