Høyres Erna Solberg kutter i offentlige utgifter i det alternative statsbudsjettet.  (Foto: Josefsen, Jon-Michael/Scanpix)
Høyres Erna Solberg kutter i offentlige utgifter i det alternative statsbudsjettet. (Foto: Josefsen, Jon-Michael/Scanpix)

Høyre kutter kraftig i offentlige utgifter

Kutter 8,9 milliarder kroner i sitt alternativ til statsbudsjett for 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partiet bruker 2,3 milliarder mindre oljepenger enn det regjeringen gikk inn for og vil ha vel 6 milliarder kroner i skattereduksjoner.

Få ned sykefraværet

Partiet vil også ha endringer i sykelønnsordningen, og la torsdag fram 37 tiltak for å redusere sykefraværet og skape et mer inkluderende arbeidsliv.

De største kuttene er 1,86 milliarder kroner til landbruksstøtten, 1,05 milliarder kroner i statlig administrasjon, 868 millioner kroner som en konsekvens av en strengere asylpolitikk med 5.000 færre asylsøkere og 845 millioner kroner mindre til utvikling og bistand.

LES OGSÅ: Frp vil bruke mindre oljepenger enn regjeringen

Satser på skattekutt

Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, karakteriserer budsjettalternativet som «gjenkjennelig høyrepolitikk».

– Vi omprioriterer fra vekst i offentlig sektor til skattereduksjoner for private og bedrifter. Det er viktig for oss å få kontroll over utgiftsveksten i folketrygden og de offentlige budsjettene, sa han da han og partileder Erna Solberg presenterte budsjettalternativet torsdag. (©NTB)