Pål Refsdal (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Pål Refsdal (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Derfor tiet mediene om kidnappingen

Norske medier visste om kidnappingen av Pål Refsdal i flere dager uten å melde det.

NRK og Dagbladet fikk vite om kidnappingen av journalisten Pål Refsdal fredag, mens VG, Aftenposten og TV 2 ble orientert dagen etter.

NRK: – Vanskelig avveining

– UD tok kontakt med oss fredag ettermiddag og orienterte oss om saken, og ba oss om å ikke gå ut offentlig med opplysningene. Det var en vanskelig etisk og redaksjonell avveining, men informasjonen vi fikk, talte for at vi måtte vise mest hensyn til mannens sikkerhet, sier Per Arne Kalbakk, som er direktør for nyhets- og programdivisjonen i NRK.

Dagbladet ble også oppfordret om å ikke gå ut med opplysninger om kidnappingen.

– De fortalte at dersom vi publiserte opplysningene om den kidnappede, ville det sette hans liv i fare, sier nyhetsredaktør Morten Øverbye til tv2nyhetene.no.

VG: – Liv og helse veide tyngst

VGs nyhetsredaktør understreker at avisen stiller seg på samme linje som andre internasjonale medier i slike kidnappingssaker.

– VG ble orientert lørdag morgen om at en norsk journalist var kidnappet i Afghanistan. Vi ble anmodet om ikke å publisere dette. UD fryktet svært uheldige konsekvenser dersom historien ble kjent. Denne anmodningen valgte vi å følge, skriver VGs nyhetsredaktør Helje Solberg i en epost til tv2nyhetene.no.

Solberg påpeker at det er en etisk avveining å holde tilbake slik informasjon.

– I denne situasjonen vurderte imidlertid vi det slik at liv og helse måtte veie tyngre. Enhver redaksjon har et ansvar for å vurdere konsekvensene av at det vi publiserer. Vi har et ansvar for å informere, men ikke for enhver pris. Internasjonale medier har fulgt den samme praksisen i tilsvarende saker, blant annet da New York Times-journalist David Rohde ble kidnappet og satt fanget i flere måneder, skriver VG-redaktøren.

TV 2: – Ga ingen garantier

Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 lørdag morgen fikk vite fra UD om kidnappingen av Refsdal, og sier at kanalen underveis ikke ga garantier til UD.

– Det var ene og alene hensynet til liv og helse som gjorde at vi fulgte anmodningen. Vi har vurdert saken fra dag til dag og har ikke på noen tidspunkter gitt noen garantier til UD. Det var uansett bare et spørsmål om tid før saken ville blitt gjort kjent, med det ene eller det andre utfallet. UD ville ikke på noen måte ha sluppet unna et kritisk søkelys, dersom denne aksjonen gikk galt. Tvert i mot: Vi mener det var riktig å følge anmodningen, selv om det ikke finnes noen fasit her, og ville gjort det samme igjen, opplyser Årsæther.

Nyhetsredaktør Ole Erik Almlid i Aftenposten sier at avisen fikk vite om kidnappingen lørdag. Avgjørelsen om å ikke gå ut med saken ble fattet i samråd med sjefsredaktøren.

– Vi fikk kortfattet informasjon fra UD om at en nordmann var kidnappet, og valgte å følge oppfordringen om å ikke gå ut med disse opplysningene, av hensynet til mannens liv og helse, sier Almlid til tv2nyhetene.no.