Pål Refsdal (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Pål Refsdal (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Pål Refsdal (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Pål Refsdal (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Den norske journalisten Pål Refsdal. (Foto: Scanpix)
Den norske journalisten Pål Refsdal. (Foto: Scanpix)

Norsk journalist løslatt etter Taliban-kidnapping

Taliban krevde 500.000 dollar i løsepenger for den norske frilansjournalisten Pål Refsdal (46). I dag ble han løslatt.

Den norske frilansjournalisten ble før helgen kidnappet i Kunar-provinsen, på grensen mellom Afghanistan og Pakistan.

Refsdal ble kidnappet sammen med sin tolk.

I en pressemelding fra UD torsdag formiddag kommer det frem at han nå er løslatt. Det er imidlertid uvisst hvorvidt det er blitt utbetalt løsepenger, slik kidnapperne krevde.

Krevde løsepenger

Pål Refsdal var i Afghanistan som frilansjournalist for å lage dokumentarfilmen «Den andre siden» da han ble tatt til fange av Taliban-soldater.

Les også: Refsdal omtales som Norges tøffeste krigsreporter

Angivelig ble det krevd 500.000 dollar i løsepenger for nordmannen.

Daglig leder i Novemberfilm Kjetil Johnsen, som er produsent for dokumentarfilmen til Refsdal, er i Kabul. Han sier til TV 2 Nyhetskanalen at han er lettet over at kollegaen er sluppet løs.

– I går natt lokal tid fikk vi vite at han er i god behold og blir tatt vare på av helsepersonell, sier Johnsen.

Støre til Afghanistan

Onsdag kom Norges utenriksminister, Jonas Gahr Støre, til Afghanistan. Besøket ble offisielt forklart med at Støre skulle holde politiske samtaler med Afghanistans president og opposisjon.

Les mer: Støre landet i Kabul

Det er imidlertid på det rene at det var under Støres opphold i landet at nordmannen ble løslatt.

Støre er nå på vei hjem til Norge og har varslet at han vil informere om kidnappingen når han ankommer Norge i kveld klokken 18.

Amerikanske soldater i Kunar i Afghanistan. (Illustrasjonsfoto) (Foto: David Guttenfelder/AP)
Amerikanske soldater i Kunar i Afghanistan. (Illustrasjonsfoto) (Foto: David Guttenfelder/AP)

– Ikke direkte involvert

Var det derfor Jonas Gahr Støre var i Afghanistan?

– Reisen til utenriksministeren til Afghanistan var planlagt lenge før denne situasjonen oppstod og har derfor ingenting med denne situasjonen å gjøre, forteller underdirektør Ragnhild Imerslund i UD til TV 2 Nyhetskanalen.

– Utenriksministeren var ikke direkte involvert i selve saken i Kabul, sier Imerslund.

Jobbet på spreng

Det norske utenriksdepartementet sendte torsdag formiddag ut følgende pressemelding:

«Løslatelse av norsk borger og hans afghanske tolk

En norsk borger som har vært kidnappet i Afghanistan og holdt fanget sammen med sin afghanske tolk siden torsdag 4. november, er nå løslatt.

De to oppholder seg nå på et sikkert sted.

Ambassaden i Kabul ble fredag 6. november kl. 13.10 oppringt av en norsk mannlig journalist som opplyste at han hadde blitt kidnappet i det østlige Afghanistan på grensen til Pakistan. Ambassaden orienterte straks Utenriksdepartementet.

Amerikanske styrker skyter mot talibankrigere i Kunar-provinsen i Afghanistan. (Foto: David Guttenfelder/AP)
Amerikanske styrker skyter mot talibankrigere i Kunar-provinsen i Afghanistan. (Foto: David Guttenfelder/AP)

Nordmannen er frilansjournalist og var på oppdrag for et uavhengig norsk produksjonsselskap i Afghanistan. Han hadde med seg en afghansk mannlig tolk da han ble kidnappet.

Umiddelbart etter oppringingen satte Utenriksdepartementet krisestab. Det har også vært satt krisestab lokalt i Kabul. Familien og arbeidsgiveren til den norske journalisten ble snarlig orientert om situasjonen. Det har også vært kontakt med familien til den bortførte tolken gjennom ambassaden.

Norske myndigheter har arbeidet intenst for å frigi de to gislene, og ambassaden i Kabul er blitt tilført ekstra ressurser for å håndtere saken.

Av hensyn til fortsatt pågående arbeid kan ikke Utenriksdepartementet gi flere detaljer om situasjonen på det nåværende tidspunkt. »

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«Norges tøffeste krigsreporter»

Refsdal har lang erfaring fra noen av de verste krigsområdene som krigsreporter. Han er kjent for sine gode geriljakilder i både Kosovo, Tsjetsjenia, Irak, Mellom-Amerika og Afghanistan. I Vi Menn er han tidligere blitt omtalt som «Norges tøffeste krigsreporter».

I februar i år tildelte Norsk Filminstitutt 700.000 kroner i tilskudd til Refsdal for produksjonen av dokumantarfilmen, som handler om dagens Afghanistan med konflikten som bakteppe. Filmen følger tre afghanere og skal gi et mer nyansert bilde av det afghanske samfunnet.

Økende problem

Antall tilfeller av kidnapping og gisseltaking har økt etter den amerikanske invasjonen av Afghanistan i 2001 og mange av ofrene er utenlandske journalister. Som oftest er det Taliban eller al-Qaida som står bak.

Amerikanske soldater i Kunar i Afghanistan. (Foto: David Guttenfelder/AP)
Amerikanske soldater i Kunar i Afghanistan. (Foto: David Guttenfelder/AP)

* Den italienske frilansjournalisten Gabriele Trosello ble overfalt og tatt til fange i Helmand-provinsen 12. oktober 2006. Han ble løslatt 3. november samme år.

* Fem måneder senere ble hans italienske kollega Daniele Mastrogiacomo bortført sammen med tolken og sjåføren sin. Mastrogiacomo ble frigitt i bytte mot fem talibanske fanger to uker senere, mens tolken og sjåføren ble henrettet av kidnapperne.

Danske kidnappet

* I juli 2007 ble den dansk-afghanske journalisten Nagieb Kahja kidnappet av Taliban i Kunar. Etter bare noen timer i fangenskap ble journalisten frigitt.

* Året etter ble den kanadiske CBS-journalisten Mellissa Fung tatt til fange av bevæpnede menn mens hun var ved en flyktningeleir utenfor Kabul. Tre uker senere ble hun løslatt.

* Sean Langan, som jobbet som journalist i britiske Channel 4, ble bortført av Taliban på grensen mellom Afghanistan og Pakistan 22. mars 2008. Tre måneder senere ble han løslatt.

* En kvinnelig journalist fra Nederland ble kidnappet av Taliban og holdt fanget i én uke i november 2008 før hun ble løslatt.

To New York Times-reportere

* New York Times-reporter Davis S. Rohde ble kidnappet sammen med tolken sin utenfor Kabul i november 2008. De to klarte selv å flykte i juni 2009 ved å klatre over muren til stedet de ble holdt fanget i Pakistan.

* Den britiske journalisten Stephen Farrell ble den andre New York Times-reporteren som Taliban tok til fange i Afghanistan. 5. september 2009 besøkte han et krigsområde i nord-Afghanistan sammen med tolken sin. Fire dager senere ble han reddet av britiske kommandostyrker, mens tolken ble drept i redningsaksjonen.

kunar afghanistan
kunar afghanistan